Başta treyler olmak üzere ticari araçlar sektöründe çekici ve otobüs endüstrisin önemli tedarikçilerinden SAF-HOLLAND, Türkiye’deki ilk üretim tesisini Düzce’de hizmete açtı. Almanya merkezli şirket, 5 milyon Euro’luk yatırım ile Türkiye ve çevre ülkelerde pazar payını arttırmak üzere üretime başladı.
Yıllık ortalama 1 milyar 42 milyon Euro’luk satış hacmiyle treyler aksının en büyük markalarından olan SAF Holland, Düzce’deki yeni üretim tesisinin kapılarını açtı. Tesisin açılışı; SAF-Holland CEO’su Detlef Borghardt, EMEA Bölge Başkanı Alexander Geis ve markanın Türkiye Genel Müdürü Bilal Azizoğlu’nun ev sahipliğinde kamu ve özel sektörden üst düzey katılımla gerçekleşti.
SAF-HOLLAND ürün ailesi, treyler ve semitreyler için komple aks grupları, yarı römork ayakları ve king pin gibi kritik ürünlerin yanı sıra çekiciler için beşinci teker, ağır kamyon ve otobüsler için havalı süspansiyon sistemleri gibi çözümleri kapsıyor.
Borghardt: “Komşu pazarlara Türkiye merkezli ihracat hedefliyoruz”
2020 yılı stratejileri doğrultusunda Türkiye’nin kendileri için önemine değinen SAF-HOLLAND CEO’su Detlef Borghardt açılış töreninde yaptığı konuşmada; “SAF-HOLLAND olarak 2020’ye kadar belirlediğimiz büyüme stratejimizde yeni pazarların önemi büyük. Dünya geneline bakıldığında, sunduğumuz her ürün grubunda ilk üç tedarikçi arasında yer almaktayız. Avrupa’da aks sistemlerinde genel pazar payımız yüzde 40’ların üzerindedir. Türkiye’deki araç üretimine bakıldığında ise yüzde 25’lik bir pazar payına sahibiz. Türkiye’deki pazar payımızı arttırabilmek, müşterilerimize daha yakın olmak, ürün ve hizmetlerimizi hızlı sunabilmek, orta vadede de komşu pazarlara Türkiye merkezli ihracat yapmak üzere yeni tesisimizi faaliyete geçiriyoruz. Türkiye, bizim için Avrupa ve Ortadoğu pazarları arasında önemli bir köprü ve bu bölgede yaptığımız yatırım doğrultusunda büyük fırsatlar görüyoruz” dedi.
Yeni fabrika ile Türkiye’deki ürün çeşitliliği arttırılacak
Taşımacılık sektöründe yükselen maliyetlere dikkat çeken SAF-HOLLAND EMEA Bölge Başkanı Alexander Geis, yaptığı konuşmada Türkiye ve bölgede büyüme hedeflerinin merkezinde bu yatırımın olduğunu söyledi. Geis sözlerine şöyle devam etti: “SAF-HOLLAND olarak ürünlerimizin tasarım ve üretiminde kalite ve dayanıklılık açısından yüksek mühendislik becerisine sahibiz. Müşterilerimizin içinde bulunduğu rekabetçi koşullar ve ihtiyaçları doğrultusunda kaliteden ödün vermeden, daha hafif ve bakım gideri düşük ürünler üretiyoruz ki bu da yakıt tüketimini ve kilometre başına maliyeti azaltıyor. Türkiye’de aks sistemleri ile üretime başlayacağız. Uzun vadede üretim yelpazemizi genişleterek çekici araçlar için beşinci teker gibi ürünlerin de üretimini Türkiye’de gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Eş zamanlı olarak Türkiye’deki satış sonrası hizmetler ve servis ağı yapılanmamıza da yatırım yapmaya devam edeceğiz” diye belirtti.
35 bin aks üretimi yapılacak
Yeni fabrikaları ile ilgili detaylı bilgi veren SAF-HOLLAND Türkiye Genel Müdürü Bilal Azizoğlu konuşmasında; “10 bin metrekaresi kapalı, 3 bini açık olmak üzere toplam 13 bin metrekarelik bir alan üzerine fabrikamızı kurduk. 90’lı yıllardan bu yana ülkemizde ürünleri kullanılan ve 2011 itibariyle Türkiye’de resmi olarak faaliyete geçen SAF-HOLLAND’ın ekonomiye şimdi de üretici olarak katkı sağlamasından büyük mutluluk duyuyoruz. SAF-HOLLAND Grup’un yüksek kalite standartlarında üretim yapacağımız tesisimizde orta vadeli planlarımız dahilinde hedefimiz, iki yıla kadar 35 bin adet aks üretmek. Türkiye’deki pazar payımızı arttırarak komşu pazarlara ihracat yapmak ana hedeflerimiz arasında. Fabrikamızı, başta Ortadoğu olmak üzere, Afrika, Rusya, Güney Afrika ve hatta ihtiyaç halinde Orta Avrupa’ya ürün sağlayacak bir merkez haline getirmeyi planlıyoruz” diye açıkladı.
Darbe girişiminden 2 gün sonra 17 Temmuz 2016 tarihinde yatırım kararı alındığını açıklayan Azizoğlu, Türkiye’de işlerin hızla düzeldiğini de sözlerine ekledi.
Detlef Borghardt: “Türkiye yatırımımız için doğru ülke”
Organizasyon sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan SAF-Holland CEO’su Detlef Borghardt, 2011 yılında Türkiye ofislerini açtıklarını ve 2016 aralık ayında merkezlerini Düzce’ye taşındıklarını söyledi. Uzun vadeli planları 2020 yılına kadar 1,5 milyar Euro ciro yapmayı hedeflediklerini belirten Borghardt, sağlam ve hızlı büyümek istediklerini söyleyerek devam etti: “Büyümek istediğimiz ülkeler arasında Türkiye de bulunuyor. Orta sınıfın büyüdüğü ülkeler arasında bulunan Türkiye gibi ülkelerde milli gelir ve harcamalarla birlikte ticaret ve taşımacılık faaliyetleri de artıyor. Kısa tedarik süresi talebi ve ağır olan ürünler için Romanya, Türkiye ve Dubai gibi ülkeleri analiz ettik ve Türkiye’de yatırıma karar verdik. Bu fabrikamızdan iç piyasaya olduğu kadar bölgeye de önemli oranda ihracat yapacağız.”
Şu anda başlayan üretimin 2017 yılı içinde yeni tamamlayıcı makinelerle üretimi yapılan dingil modelinin artacağı ve yeni bantlarla da kapasitenin yükseleceğini kaydeden Borghardt, 34 ülkede temsilcilik ve 20 ülkede üretimlerinin bulunduğunu belirterek entegrasyon ve yerel idarecilerin önemli olduğunu kaydetti.
Düzce’de iki büyük avantajları olduğunu söyleyen Borghardt, “Biz Almanya’daki aks üretimimiz için halihazırda Türkiye’deki yan sanayicilerden pek çok parça satın alıyoruz. Ayrıca yerli üretimle birlikte Türkiye’deki var olan müşterilerimize daha rekabetçi fiyatlarla mal ve hizmet sunacağız” dedi.