IAA Yerli Üreticiler İçin Lansman Platformu Oldu

452

Dünya ticari araç endüstrisinin yei araçlarını ve en son teknolojilerini sergiledikler Hannover’deki IAA Ticari Araçlar Fuarına Türk ticari araç ve otobüs üreticilerin de yoğun ilgi gösterdiler. Yerli ve yabancı sermeyeli önemli otobüs üreticilerinin merkezi haline gelen Türkiye, son dönemde elektrikli araçlar için de önemli bir merkez haline geliyor.

Otokar IAA’ya İki Favori Otobüsüyle Katıldı

IAA’de yeni Doruk T aracının Almanya lansmanını yapan Otokar, fuarda sergilenen Kent otobüslerinin doğalgazlı versiyonunun ilk ihracatını da İspanya’ya yapılacak.

Koç Topluluğu şirketlerinden Otokar, ticari araç ve yan sanayi endüstrisinin en büyük etkinliklerinden IAA Ticari Araç Fuarı’na İtalya’dan Almanya’ya, Ürdün’den Malta’ya kadar büyük beğeni toplayan otobüsleri ile katılıyor. İtalya, Fransa, Belçika, İspanya ve İsveç’te satışları başlanan Otokar’ın 10 metrelik turizm otobüsü yeni Doruk T, ilk kez Hannover’de Almanya’daki otobüs operatörlerinin beğenisine sunuldu.

İlk Doğalgazlı Otobüs İhracatı İspanya’ya Yapılacak

Otokar’ın son dönemde yurtdışında önemli otobüs ihalelerini kazanarak, anlaşmalara imza attığına dikkat çeken Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç şunları söyledi: “Sektörde 55’inci yılını kutlayan Otokar, geniş otobüs ürün gamı ile Avrupa pazarındaki pazar payını her geçen gün artırıyor. Bugün 35 binden fazla otobüsümüz Fransa, İtalya, İspanya ve Almanya başta olmak üzere 50 ülkede milyonlarca yolcu taşıyor. Bu yılın ilk çeyreğinde Polonya’da Varşova’nın 34 araçlık sözleşmesini, Amman Belediyesi’nin açtığı 100 adetlik otobüs ihalesinin anlaşmasını ve kısa süre önce de Bükreş Belediyesi ile bir Türk otobüs markasının tek kalemde aldığı en büyük otobüs ihracat anlaşmasını ile imzaladık. Dünyanın en eski yerleşim yerlerinden ve turizm şehirlerinden Bükreş’te 12 yıldır Otokar araçları kullanılıyor. Bükreş’in ihtiyaç ve beklentilerine en uygun şekilde geliştirilecek 400 araç bu yıl ve önümüzdeki yıl partiler halinde teslim edilecek.”

Görgüç, doğalgazlı otobüslerinin ilk ihracat anlaşmasının da geçtiğimiz günlerde imzalandığını belirterek şunları söyledi: “Türkiye’de başarılı bir şekilde hizmet veren doğalgazlı otobüslerimizi şimdi de İspanya’ya ihraç etmeye başlıyoruz. 9 adet 12 metrelik Kent doğalgazlı otobüsümüz, önümüzdeki yıl bahar aylarında İspanya’nın Jerez de la Frontera şehrinde yolcu taşımaya başlayacak.” İspanya’nın Avrupa’daki büyük otobüs pazarlarından biri olduğunu belirten Görgüç, geçtiğimiz yıla kıyasla İspanya’daki otobüs satışlarını yüzde 27 oranında artırdıklarını söyledi.

Otokar’ın kullanıcı beklenti ve taleplerine en uygun, yenilikçi, üstün teknolojiye sahip ve çevreci araçları üretebilmek, modern şehirlere katkı sağlamak için önemli Ar-Ge yatırımı yaptığını da vurgulayan Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç; “Her yıl ciromuzun ortalama yüzde 4’ünü Ar-Ge çalışmalarına ayırıyoruz. Kullanıcılarımızın beklenti ve isteklerine uygun otobüsleri tasarlıyor, üretiyor; satış sonrası hizmetlerimizle de fark yaratıyoruz. Uzun yıllardır Avrupa’nın farklı ülkelerinde kullanılan araçlarımızla müşterilerimizin memnuniyetini ve beğenisini kazandık. Dünyanın dört bir yanında hali hazırda binlerce otobüsümüz milyonlarca yolcuya hizmet veriyor. Batı Avrupa’nın yanı sıra Orta Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesinde de araç parkımız günden güne artıyor” dedi.

Doruk T, Almanya Pazarına İlk Kez Hannover’de Sunuldu

Otokar, şehirlerarası ve turizm taşımacılığı için geliştirdiği ve yurt dışı pazarlarda Ulyso adıyla yer alan otobüsü Doruk T’nin Almanya lansmanını IAA Ticari Araç Fuarı’nda yaptı Serdar Görgüç, Doruk T hakkında şunları söyledi: “Geçtiğimiz yıl İtalya, İspanya, Fransa, Belçika ve İsveç’te satışları başlanan ve kullanıcıların beğenisini toplayan Doruk T otobüsümüzün Almanya lansmanını IAA Fuarı’nda yapıyoruz. Almanya’da turizm taşımacılığında olduğu kadar şehir içi toplu taşımacılıkta da iddialı hedeflerimiz var. Kısa zamanda Doruk otobüslerimizin şehir içi tipleri de Berlin toplu taşımacılığında hizmete başlayacak.”



Anadolu Isuzu, 5 Yeni Modelinin Lansmanını Yaptı

Anadolu Isuzu, tüm dünyanın yakından takip ettiği IAA Hannover 2018 Ticari Araç Fuarı’nda 5 yeni aracının ilk gösterimini yaptı. Standında Citiport 18, Citiport 12 HyPer, Novociti Life Premium, Visigo HyPer, Turquoise araçlarını sergileyen Anadolu Isuzu, Türkiye’de üretilen ilk yüzde 100 elektrikli kamyonu NPR 10 EV’nin de dünya lansmanını gerçekleştirdi.

Anadolu Isuzu, 5 yeni modeliyle IAA 2018^’de yerini aldı. Isuzu markasının son yıllarda ihracatta parlayan yıldızı olan Isuzu Citiport, yeni iki farklı versiyonuyla Hannover Fuarı’nda yer aldı. Citiport 18, yüksek yolcu kapasitesine sahip, özellikle yoğun hatlarda hizmet verebilen yapısıyla, başta, Doğu Avrupa olmak üzere tüm yurtdışı pazarlarında ve Türkiye’de müşterilerin beğenisine sunulacak.

Tek körük sistemiyle 18,200 mm uzunluğa sahip olan Yeni Citiport 18, toplamda 159 yolcu taşıma kapasitesine sahip yapısıyla dikkat çekiyor. Elektrikli rampa, güç moduna sahip şanzıman ve engelsiz tasarım anlayışıyla rakiplerinden ayrılan Citiport 18 şehirlerin ve belediyelerin yüksek yolcu kapasiteli ulaşım ihtiyaçlarını karşılamak için üretildi.

Anadolu Isuzu standında sergilenen bir diğer önemli otobüs ise Citiport’un 9.0 lt’lik yeni HyPer versiyonu… Arazi şartları bakımından dik yokuşlara sahip olan Avrupa ülkeleri başta olmak üzere, ülkemizdeki belli başlı şehirlerde de ihtiyaçları karşılayabilecek olan Citiport 12 HyPer, 340 BG ve 1485 Nm performans değerlerine sahip.

Dünyada ve Türkiye’de Busworld 2018 Fuarı sonrası satışa sunulan ve pazara girdiğinden itibaren Anadolu Isuzu’nun en fazla satışa sahip modellerinden olan Isuzu Novociti Life ise yeni Premium donanımıyla ilk kez IAA Hannover 2018’de sergilendi. Yeni Isuzu Novociti Life Premium, daha çok tasarımsal ve konfor artırıcı bir dizi değişiklikleri kapsıyor.

Türkiye’nin ilk yerli elektrikli kamyonu: NPR 10 EV

IAA Hannover 2018 Fuarı’nda dünya lansmanı gerçekleştirilen ve fuarın en önemli araçlarından biri olan yüzde 100 elektrikli kamyon NPR 10 EV şehir içi ulaşıma farklı bir boyut getirmeye hazırlanıyor.

NPR 10 EV’nin tüm Ar-Ge, tasarım ve üretimi Anadolu Isuzu tarafından gerçekleştiriliyor. Aracın elektrikli motorunda Aselsan ortaklığı sağlanırken akü tercihinde ise yine bir Türk markası Altınay ile iş ortaklığına gidilmiş. NPR 10 EV, AC şarj ünitesiyle 4 saat, DC şarj ünitesiyle 30 dakika içerisinde tam kapasite şarj edilebilen iki akü sistemine sahip.

Anadolu Isuzu tarafından gelecekte sunulacak hibrit ve elektrikli araç ürün yelpazesinin ilk üyesi ve ilk yüzde 100 yerli elektrikli kamyon olan NPR 10 EV, 4 milyon USD’lik bir yatırım ve 70 kişilik özel bir ekibin eseri olarak gün yüzüne çıktı.

Aselsan imzalı elektrikli motor; motor kontrol ünitesi, güç dağıtım birimi, araç kontrol ünitesi ve DC / DC dönüştürücüler tarafından desteklenen ve kontrol edilen sabit mıknatıslı senkronize elektrik motoru gibi güç sistemleri komponentlerini bu projeye özel olarak geliştirmiş.

Şehir içi taşımacılığında 0 karbon emisyonu ile yeni çözüm sunacak olan Türkiye’nin ilk yerli elektrikli kamyonu NPR 10 EV, bir tam dolu şarj ile 110 km mesafe gidebiliyor. Yüzde 100 elektrikli motora sahip, 6.6 ton taşıma kapasiteli araç, 335 BG ve 1500 Nm tork değerlerine sahip. NPR 10 EV’de opsiyonel olarak sunulan 228 BG ve 1300 Nm güce sahip farklı bir motor tercihi de bulunuyor. 10,2 ton araç ağırlığına sahip olan NPR 10 EV, 6.6 ton yük kapasitesine sahip.


 

Temsa’nın 12 Metrelik Avenue Electron Seri Üretime Hazır

Türk mühendisleri tarafından geliştirilen 15 bine yakın aracı bugüne kadar dünyanın 66 ülkesine ihraç eden TEMSA fuara 3 aracıyla katıldı. TEMSA; Maraton ve MD9 araçlarının yanı sıra, elektrikli otobüsü Avenue Electron’u sergiledi.

Hannover Ticari Araç Fuarı’nın açılışı kapsamında TEMSA standında düzenlenen basın toplantısında şirketin faaliyetleri ve gelecek vizyonu hakkında değerlendirmelerde bulunan TEMSA Genel Müdürü Hasan Yıldırım, fuara katılan bütün firmaların hayallerini gerçekleştirmek için var gücüyle çalıştığını ifade ederken, “Bu hayallerin başında da akıllı araçlarla dolu akıllı şehirler geliyor… Biz de TEMSA olarak bu vizyonla tüm faaliyetlerimizi şekillendiriyor; en faydalı çözümleri hayata geçirmeye çalışıyoruz. Bunun için de her yıl toplam ciromuzun yaklaşık yüzde 5’ini Ar-Ge çalışmalarına ayırıyoruz” dedi.

Daha sessiz, daha temiz bir geleceğin ilk adımı

Hasan Yıldırım, “Bugünden itibaren, yıllardır üzerinde konuştuğumuz bu elektrikli araçları yollara çıkarıyoruz. TEMSA olarak baktığımızda bu sadece yeni bir yatırım hamlesi değil, aynı zamanda şehirlerimizi, dünyamızı daha sessiz, daha temiz hale getirecek bir seferberliğin de kıvılcımı; çok daha akıllı, çok daha temiz bir geleceğin ilk adımı. 2050 yılında dünya nüfusu 10 milyara dayanacak. Bu açıdan baktığımızda, başlattığımız bu elektrikli araç seferberliğinin, bizim gibi geleceği tasarlama şansı bulunan firmaların dünyaya karşı en büyük sorumluluklarından biri olduğuna inanıyoruz” dedi.

TEMSA olarak geliştirdikleri ve bugün itibarıyla seri üretime hazır durumdaki Avenue Electron’un, bu vizyonun öncüsü olacağına inandıklarını ifade eden Hasan Yıldırım,
9 metrelik MD9’un ardından 12 metrelik Avenue Electron ile elektrikli araç ürün gamını genişlettiklerini ifade etti. Böylece elektrikli araç konusunda müşterilerine birden fazla model alternatifi sunabilen dünyadaki ender otomotiv markalarından biri haline geldiklerini ifade eden Hasan Yıldırım, “Dünyada otomotiv endüstrisi artık akıllı şehirler etrafında şekilleniyor. Bu açıdan akıllı şehirler bugün sektörün büyümesindeki en büyük itici güç konumunda. TEMSA olarak geliştirdiğimiz bu ürün gamımızın otomotiv endüstrisinin geleceğini şekillendirecek ‘smart mobility’ çözümlerine çok büyük katkıda bulunacağına inanıyoruz” dedi.

35 kişi kapasiteli, menzili 230 kilometre

TEMSA’nın ilk elektrikli aracı olan MD9 electriCITY’nin 9 metre uzunluğunda olduğunu dile getiren Hasan Yıldırım, “Bu aracımız dar yolları ve nispeten zor yol koşulları gözetilerek hazırlandı. Seri üretimin başladığı bu araç, klima çalışır halde ve ortalama bir yolcu ağırlığıyla 230 kilometre yol yapabiliyor. Bu aracımızın bir sonraki jenerasyonunda bu mesafe 300 kilometreye çıkarken, araç 3 saat içinde tam şarj olabilecek. Bugün burada sergilediğimiz Avenue Electron da 12 metrelik boyu ve 35 koltuklu 85 kişilik yolcu kapasitesiyle seri üretimde olan ve siparişe hazır elektrikli aracımız. Bu aracımız da tam şarjla 230 kilometrelik bir mesafeyi kat edebiliyor. Ama bunun dışında hızlı şarj özelliği de mevcut. Bu sayede 9 dakikalık bir şarjla 90 kilometre gidebiliyor ki bu da onu özellikle şehir içi taşımacılığında çok önemli bir noktaya taşıyor. Bu aracımız için de bir yandan Ar-Ge çalışmaları devam ediyor. Hedefimiz bugün 230 kilometre olan menzili 350 kilometreye ulaştırmak” ifadelerini kullandı.


 

Şehir İhtiyaçlarına Karsan’dan Alternatif Çözümler

Almanya’da düzenlenen fuar kapsamında Atak Electric ve Star Okul Otobüsü ilk kez dünyanın beğenisine sunuldu. Karsan’ın BMW ile olan işbirliği doğrultusunda yeniden geliştirerek ilk kez sergilediği Jest Electric ve Jest’in otomatik vitesli versiyonlu Jestronic ise fuarda büyük ilgi gördü.

IAA’daki standında bir basın toplantısı düzenleyen Karsan Ticari İşler Genel Müdür Yardımcısı Muzaffer Arpacıoğlu, şirket yapısı ve yeni ürün ve teknolojilerle ilgili bilgi verdi.

Şehirlerin ihtiyaçlarını görüp, her şehrin farklı ihtiyacına özgün çözümler ürettiklerini belirten Karsan CEO’su Okan Baş ise “Elektrikli araç teknolojisindeki yenilikleri yakından takip ederek çalışmalarımızı geliştiriyoruz. Gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmak için inovatif ürün çözümlerimizle dünyanın 20 farklı ülkesinde hizmet vermekten gurur duyuyoruz. İnovatif marka DNA’mız ve sürdürülebilir çözüm üretme misyonumuz ile yüzde 100 elektrikli araçlar konusunda çalışmalarımızı sürdüreceğiz ve ürün gamımızı bu yönde geliştireceğiz” dedi.

Fuarda ikisi yüzde 100 elektrikli olmak üzere 4 farklı modeli sergilediklerini belirten Karsan CEO’su Okan Baş, “Karsan olarak BMW ile yaptığımız işbirliğinin ürünleri olan Atak Electric ve Jest Electric, gerek sahip olduğu üstün teknoloji gerekse çevreciliğiyle fuarın en dikkat çeken modelleriydi. Star Okul Otobüsü, sunduğu üst düzey güvenlik önlemleriyle büyük beğeni toplamayı başardı. Jest’in otomatik vitesli versiyonu Jestronic ise boyutları ve tasarımıyla fark yarattı” ifadelerini kullandı.

Atak Electric 2,5 saatte şarj oluyor!

Karsan Ar-Ge ekibinin BMW ile birlikte, BMW’nin binek otomobillerinde kullandığı teknolojik altyapıyı kullanarak endüstriyelleştirmek üzere geliştirdiği Karsan Atak Electric, 230 kW güç ve tam 2.400 Nm tork üreten tamamen elektrikli motoruyla dikkatleri çekiyor. Sıfır emisyon ve sessizlik özelliğiyle birlikte yüzde 24 eğimli yol koşullarında dahi tam performans sağlayan Atak Electric, BMW tarafından geliştirilen 5×44 kWs’lik batarya sistemiyle toplamda 300 km’ye kadar menzil sunuyor. 57 kişilik yolcu kapasitesine sahip Atak Electric, sadece 2,5 saatte hızlı şarj olabiliyor.

Geleceğin ulaşım çözümü Jest Electric!

Yenilenen 10’’ dokunmatik ekranı ve dijital göstergesiyle teknolojiyi yakından takip eden Jest Electric’de, BMW üretimi elektrikli motor 170 HP güç ve 290 Nm tork üretirken, tek oranlı şanzımanla işbirliği yapıyor. 33 ve 66 kW-saat’lik bataryalarla tercih edilebilen Karsan Jest Electric, 165 km’ye kadar menzil sunarken, geleneksel alternatif akımlı şarj üniteleriyle 8 saatte, hızlı şarj istasyonlarındaysa 1,2 saatte şarj olabiliyor. Üstelik enerji geri kazanımı sağlayan rejeneratif fren sistemi sayesinde bataryalar yüzde 25 oranında kendi kendini de şarj edebiliyor. BMW üretimi bataryalar için de 3 yıl veya 120 bin kilometreye kadar pil garantisi veriliyor. Karsan Jest Electric, 26 kişiye varan yolcu kapasitesi sunuyor.

Üstün güvenlik sistemleriyle Avrupa pazarlarının vazgeçilmezi olmaya aday Star Okul Otobüsü ise sürücü alkol testi, koltuk sensörüyle araçta öğrenci unutmayı engelleme, iki veya üç  nokta emniyet kemeri, otobüs şasisi ile üstün koruma, gelişmiş acil fren sistemi, şerit takip sistemi ve acil çıkış kapısı öne çıkıyor. 185 HP’lik dizel motoruyla üstün tırmanma ve manevra kabiliyeti sunan Star Okul Otobüsü, Elektrik Kontrollü Havalı Süspansiyonu (ECAS),  6 ileri manuel veya otomatik vites seçeneği, geniş görüş açısı ve 33 kişilik yolcu kapasitesi bulunuyor.


 

BMC, Tuğra İle Ağır Ticari Pazarına Dönüyor

1964 yılında kurulan Türkiye’nin en büyük ticari ve askeri araç üreticilerinden BMC, 2014 yılından bu yana gerçekleştirdiği Ar-Ge, mühendislik ve üretim süreçlerinin sonucunda yeni kamyon ailesini IAA’da tanıttı.

Tuğra’nın tanıtıldığı IAA Hannover Ticari Araçlar Fuarı’nda açıklama yapan BMC Yönetim Kurulu Üyesi Taha Yasin Öztürk yeni kamyon serisiyle ilgili şu bilgileri verdi: “Oğuz lisanında ‘Hakan’ın mührü’ Osmanlı’da ‘Padişah mührü’ anlamına gelen Tuğra, BMC’nin yollardaki yeni sembolü. Titiz Ar-Ge çalışmalarımızın sonucu olan BMC Tuğra, modern, kentli ve şık bir kimliğin temsilcisi. Yarım asrı aşan tasarım deneyimimizle ve DNA’mızdaki ‘teknoloji’ ögesinin harmanlanması sonucu ticari araç dünyasına yeni bir boyut kattık. Tuğra, ergonomik yapısıyla özellikle uzun yolculuklarda rahat bir yaşam alanı ve keyifli bir sürüş vadediyor. Çağdaş ön konsol tasarımı, full TFT gösterge, bluetooth ve navigasyon özelliğine de sahip olan 7 boyutunda multimedya, geniş hacimli kabin içi saklama alanları, pek çok özelliğe sahip sürücü koltuğu, buzdolabı, yataklar, multifonksiyonel direksiyonu ve özel tasarım kabin içi aydınlatmalarıyla BMC Tuğra, gündüz ve gece her türlü göreve hazır. Türkiye’nin BMC’si olarak, durmaksızın çalışıp bizden bekleneni yapmış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. ”