Mercedes-Benz Türk’ün Hoşdere Fabrikası’nda kurulu Teknik Eğitim Merkezi’nde yıllardır gerçekleşen eğitimlere duyulan büyük ilgi sonucu özel sektöre açıldı.
Sektörün eksikliği hissedilen kalifiye eleman ihtiyacına katkıda bulunmak amacıyla ihtiyaçlara uygun laboratuarları, atölyeleri ve uzman kadrosuyla vermeye başladığı eğitimlere ilgilin büyük olduğu ifade ediliyor. Daimler AG İş İnovasyonu Kıdemli Müdürü Dr. Christine Haller ve Proje Yöneticisi Seda Nurten Kutlar Keler tarafından yenilikçi bir yaklaşımla hayata geçirilen projenin tanıtıldığı toplantıda özellikle pratik eğitimlerle donatılan kursiyerlere eğitim sonunda katılım belgesi verilirken talep üzerine ise sınava katılıp başarılı olanlara Mercedes Benz Türk Başarı Belgesi de veriliyor.
1967 yılında Otomarsan adıyla kurulan Mercedes-Benz Türk nitelikli eleman gücünü artırmak hedefiyle Hoşdere ve Aksaray Teknik Eğitim Merkezleri’ni kurdu. Her iki lokasyonda da 30 yıldır çalışanlarına eğitim veren Mercedes-Benz Türk, İstanbul’daki Hoşdere Otobüs Fabrikası’nda yer alan sektörel gereklere uygun 13 adet eğitim atölyesi, laboratuvarları ve uzman eğitim kadrosu ile eğitim merkezini özel sektöre de açtı. Verilen eğitimlerde doğrudan ihtiyaç noktaları hedef alınarak etkin bir öğretim gerçekleştiriliyor.
Daimler AG bünyesinde mesleki eğitim ve gelişim konusunda bir ölçüt haline gelmiş olan ve kısa süre önce bu alanda GAN (Global Apprenticeship Network – Küresel Çıraklık Ağı) Türkiye birincilik ödülüne de layık görülen Mercedes-Benz Türk Hoşdere Eğitim Merkezi, özel sektörün ihtiyaçlarına göre teknik bilgilerin yoğun uygulama ile pekiştirilmesini sağlıyor. Mercedes-Benz Türk, hem bireysel olarak başvuranlara hem de farklı şirketlerden çalışanlara yönelik Hoşdere Teknik Eğitim Merkezi’nde genel katılıma açık, eğitim yeri ve tarihi belli olan eğitimler ve “On-Site Trainer” adını verdiği şirketlerin talep ettiği yer ve tarihte gerçekleştirilmesi planlanan, maksimum katılımcı sayısı değişkenlik gösteren, eğitimlerin içerikleri talebe ve ihtiyaca göre şekillendirilebilen ve ücretsiz olarak Eğitim İhtiyaç Analizi (TNA) çalışması ile belirlenen eğitimler veriyor.
Sanal Boya Uygulama ve Kaynak Atölyesi Türkiye’de İlk
Tanıtım organizasyonunda küçük bir grupla katıldığımız Birleştirme Tekniği ve Torkmetreler, Koruyucu Gaz Kaynak ve Teori ve Uygulamalı Eğitimi ile Boya Bilgisi ve Uygulamaları eğitimlerinden edindiğimiz temel izlenim teorik bilgilerin pratik uygulamalarla geniş bir şekilde karşılanması üzerine kurulu olduğu yönünde. Özellikle katılma şansı bulduğumuz boya uygulama ve kaynak atölyelerindeki sanal teknolojiler ve gelişmiş değerlendirme teknolojileri teknik eğitimlerin niteliğini arttırırken eğitime katılanların ilgisini yüksek seviyede tutmaya yardımcı oluyor.
2016 yılının ortasında Mercedes-Benz Türk’ün yeni iş modelinin ilk duyuruları yapıldı ve büyük başarı ve ilgiyle ilk eğitimler gerçekleşti. İlk olarak Teknik Eğitimlere başlandı. ardından sektörün yoğun talebi üzerine Süreç Eğitimleri de Mercedes-Benz Türk Eğitim ve Gelişim Programlarına dahil edildi. Bu hizmetle Mercedes-Benz Türk katılımcı firmalara nitelikli ve bilgilerini uygulamaya dönüştürme becerisine sahip çalışanların geliştirilmesine destek oluyor.
Şu an 2016 yılına baktığımızda, Mercedes-Benz Türk 6 ay içerisinde farklı firma ve sektörden gelen tam 130 kişiye 220 saatin üzerinde eğitim vermiş olacak. Mercedes-Benz Türk 2017 yılının Eğitim Takvimi şimdiden paylaştı ve 2017 yılında daha fazla sayıda sınıf ile katılımcılarına eğitim vermeyi planlıyor ve gelecek dönemde bu sayılarda çok hızlı bir büyüme bekleniyor.
12 Temel Alanda Eğitim
Teknik Resim Eğitimi, Ölçme Tekniği, Birleştirme Tekniği ve Torkmetreler, Tolerans ve Tolerans Sembolleri, Kaynak Sembolleri Eğitimi, Koruyucu Gaz Kaynak Ve Teori ve Uygulamalı Eğitimi, Boya Bilgisi ve Uygulamaları, Toz Boya Eğitimi, Yapıştırma Tekniği ve Prosesleri, Temel Mekatronik, Temel Pnömatik, Temel Hidrolik gibi konular altında verilen eğitimler ihtiyaçlara göre özel bir programla şekillendirilebiliyor.
Bu teknik eğitim modüllerine ek olarak verilebilen süreç eğitimleri ise Yalın Üretim Yönetimi, TPM ve Problem Çözme Prosesi, 5s ve 7 Kayıp ve Kanban modülleriyle gerçekleştiriliyor.
Düzenlenen tanıtım toplantısına evsahipliği yapan Mercedes-Benz Türk Teknik Eğitim Merkezi Yöneticisi Bahadır Soydan, eğitim merkezlerinde dijital teknolojileri yakından takip ettiklerine dikkat çekerek yeni yatırımlarla Eğitim Merkezini güncel teknolojilerle donattıklarını açıkladı.