OKT’nin yeni geliştirdiği tehlikeli madde taşımacılığında kullanılan ADR’li akaryakıt tankeri, 54 bin litre kapasite ile kendi sınıfında en yüksek hacme sahip. Yenilik aracı olarak geliştirilen alüminyum konik tankerin bir diğer yeniliği ise 4 dingilli olması.
4 dingilli, 54 bin litre kapasiteli treyler tanker daha fazla taşıma kapasitesi, artan manevra kabiliyeti ile karayolunda yüksek tonajın güvenli taşımacılığını gerçekleştiriyor.
Konuyla iligili açıklamada bulunan OKT Trailer Genel Müdürü Hakan Maraş Maraş, TÜBİTAK destekli Ar-Ge projelerinin sonrasında geliştirdikleri projeler için kendilerine önemli bir referans olduğunu vurguladı.
Ürün işlev tasarımına yönelik geliştirdiğimiz parçalar ile birçok sınai mülkiyet tescili aldıklarını kaydeden Maraş, şu bilgileri verdi: “Tanker gövde yapısında kullandığımız tescilli, kesintisiz kaynak teknolojisi en az sayıda birleşim noktası ile yüksek mukavemet ve uzun ömür sağlıyor. Kesintisiz kaynak teknolojisi, 54 bin litre, yüksek hacimli tankerin tasarım ve üretimi sırasında da bizim için büyük bir avantaj oldu. Yapılan FEM analizinde tankın yüksek hacmine rağmen en az T noktası ile beklenilenin üstünde bir mukavemet elde ettik. ADR’li tanker üretimi konusunda 2000 yılından bu yana ciddi birikimlerimiz oldu. 2014 yılında ülkemizde de zorunlu hale gelen ve kontrolleri TSE tarafından yürütülen süreçte, hızlı ve başarılı bir ilerleme kaydettik. Bugün altı tasarım tip onayı ile sıvı tehlikeli madde taşımacılığında 3 bin litreden 54 bin litreye kadar 18 farklı tipte proje ile Türkiye’ deki en geniş, ADR’ li tank tasarım tip onayına sahip tek üreticiyiz. 54 bin litre hacimli tasarım onayı ile ADR’li tanker grubunda en yüksek kapasiteli tanker üretimini gerçekleştirmiş olduk. Yüksek hacmin dingiller üzerindeki yük dağılımını homojen bir şekilde sağlayabilmek için kendinden dümenlenebilir /döner, her biri standart uygulamaların üzerinde tonaj kapasitesine sahip 4 dingil kullandık. Dingillere düşen yük otomatik olarak algılanıyor ve yük kapasite ayarlaması yapıyor. Bu dingiller uzun araçlar için ideal, aracın manevra kabiliyetini artırıyor. Treylerdeki yakıt masrafını azaltıyor. Lastikler daha az aşınıyor, lastiğin kullanım süresi ön dingilde yüzde 50, arka dingilde ise yüzde 70 artıyor. Yine yük dağılımına uygun kapasite ve ebatta, lastik ve alüminyum jantlar kullandık. Şık görünümü, hafifliği, sürücü konforu, uzun kullanım ömrü ve çevre dostu olması özellikleri alüminyum jantları tankerimiz ile bütünleştirdi.
Treylerin emniyet verimliliğini artıran geri yanaşma sensör özelliği, araçtaki kör noktalardan biri olan tanker tam arka noktasının sürücü tarafından fark edilmesini ve ölümlü kaza risklerinin engellenmesini sağlıyor.
Tankerin dolum boşaltım sisteminde, Dünya’ da ilk Türbin sayaç sistemine sahip alttan dolum boşaltım sistemi kullanıldı. Sistem GPRS uyumlu, yeni sayaç teknolojisi ile çalışıyor. Can-bus kablosu sayesinde aracın konumu, elektronik mühürleme sistemi, boşaltım yapılan miktar gibi birçok bilgi anlık olarak cep telefonuna mesaj olarak iletiliyor.”