Ana SayfaGüncel HaberlerATP Çalışmalarını Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Düzenleme Genel Müdürlüğü Yürütecek

ATP Çalışmalarını Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Düzenleme Genel Müdürlüğü Yürütecek

ATP Çalışmalarını Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Düzenleme Genel Müdürlüğü Yürütecek
ATP sertifikalı araçlarla yapılan taşımacılığın Türkiye’de de uygulanmasına yönelik ilgili sözleşmenin 2012 yılında imzalanmasının ardından en önemli adım atıldı.

Bozulabilir Gıda Maddelerinin Uluslararası Taşımacılığı ve Taşımalarında Özel Araçların Kullanımı Antlaşması’nı Türkiye’nin 2012 yılında kabul etmesinin ardından konuyla ilgili olarak ilk önemli adım atıldı.

Konvansiyona taraf olan ülkelere mal taşıyan uluslararası taşımacıların yanı sıra Türkiye içinde gıda taşımacılığı hizmeti alan ve veren bazı şirketlerin özel çabalarıyla belli bir noktaya gelen  ATP’de ilk defa resmi bir kurum yetkilendirildi. ATP Konvansiyonu’na taraf olma sürecinin gerektirdiği tüm çalışmalar artık Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Düzenleme Genel Müdürlüğü tarafından yürütülecek.

1970 yılında hazırlanarak 1976 yılında yürürlüğe, giren ve Fransızca baş harfleri olan ATP olarak da bilinen anlaşmanın Türkiye tarafından kabul edilmesinin ardından konuyla ilgili bir süredir adım atılmıyordu.

ATP Konvansiyonu’nun hayata geçirilmesinde 2012 yılından beri en somut adım olarak dikkat çeken bu yetkilendirmenin ardından sürecin nasıl devam edeceğinin ve sürecin tamamlanması için bir yol haritası çıkarılması bekleniyor.

ATP’ye üye ülke yollarında farklı uygulamalar bulunsa da genelde uygun araçlarla taşıma yapılmaması durumunda ağır cezalar uygulanıyor. Türkiye’den Avrupa’ya ATP sertifikalı araçlarla gıda taşıması yapılırken yurtiçinde hala kömür taşınan kamyonlarla sebze meyvelerin taşınması ise acı bir ülke gerçeği olmasının yanı sıra vakit kaybetmeden bu anlaşma şartlarının uygulanmasını gerektiren bir örnek olarak dikkat çekiyor.

ATP Konvansiyonu’nun uygulanmasıyla birlikte et, süt, balık ve sebze-meyve gibi kolay bozulabilen gıdaların hem sağlıksız taşınmasının önüne geçilmesi hem de bunun yarattığı ekonomik kayıpların ortadan kaldırılması hedefleniyor.

Uygun donanıma sahip olmayan araçlarla taşınan ve dağıtılan gıda maddeleri, muhtelif fiziki şartlara maruz kalıyor ve son kullanıcıya ulaşmadan veya raf ömürleri tükendiği için çöpe gidiyor.

ATP Milyonlarca Ton Gıdanın Taşınmasını Doğrudan Etkileyecek

Bölgenin en önemli tarım ülkelerinden biri olan Türkiye’de 2014 yılında yaklaşık 28,6 milyon ton sebze ürünleri üretimi gerçekleştirildi.  Meyve ürünlerinin üretim miktarı ise 17,1 milyon ton olarak gerçekleşti. Toplam olarak 45,7 milyon ton sebve meyve üretimi yapılan Türkiye’de taşımacılığın da en önemli etkenlerinden biri olan farklı sebeplerden dolayı yaşanan kaybın ortalama yüzde 25 olduğu hesap ediliyor. Bu da yaklaşık olarak 11 milyon ton sebze ve meyvenin çöpe gittiğini gösteriyor.

Bu rakamlara yaklaşık yıllık 10 milyon tonluk süt ve süt ürününün yanı sıra yaklaşık 1 milyon tonluk kırmızı et ve 2 milyon tonluk tavuk eti üretiminin eklendiği zaman karşımıza çıkan manzara hem ekonomik hem de toplum sağlığı konusunda bu anlaşmanın önemini daha net ortaya koyuyor.

Reklamspot_img

EN ÇOK OKUNANLAR

Renault Trucks’ta Satış Sonrasına Yeni Atama

Renault Trucks ekibine yeni katılan Mehmet Doğan, Renault Trucks Türkiye Satış Sonrası Hizmetler ve Bayi Geliştirme Direktörü olarak atandı.  Kariyer hayatına 2000 yılında başlayan Mehmet...