Ana SayfaGüncel HaberlerIAA Ticari Araç Fuarı Teknoloji Gösterisine Dönüştü

IAA Ticari Araç Fuarı Teknoloji Gösterisine Dönüştü

IAA 2018’e başta elektrikli ticari araçlar olmak üzere farklı alternatif motorlu araçlar, her geçen gün daha gelişen otonom sistemler ve bağlanabilirlik teknolojileri damgasını vurdu.

Bu sene 67. kez düzenlenen IAA Ticari Araçlar Fuarına bu yıl damgasını alternatif enerjilerle çalışan araçların yanı sıra otonom araçlar ve ticari araçların pek çok noktasında uygulamam alanı bulan akıllı uygulamalar vurdu.

Türkiye’den de sanayinin farklı alanlarından 110’dan fazla katılımcının yer aldığı IAA Ticari Araçlar fuarı treylerden ağır ticari araçlara, hafif ticariden üstyapı sistem ve tedarikçilerine kadar pek çok markanın da yeni ürün veya teknolojilerinin lansmanının yapıldığı bir alan oldu.


Ford Trucks’a Yılın Kamyonu Ödülü

Uluslararası taşımacılık için geliştirdiği yeni çekicisi F-MAX’i, 2018 Hannover Uluslararası Ticari Araç Fuarı’nda (IAA) dünyaya tanıtan Ford Trucks, bu araçla 2019 Uluslararası Yılın Kamyonu Ödülüne de layık görüldü.

 Ford Trucks, Hannover’de başlayan Uluslararası Ticari Araç ve Yan Sanayii Fuarı’nda (IAA), yeni çekicisi F-MAX’i dünyaya tanıttı. F-MAX’in dünya prömiyeri büyük bir habere de sahne oldu. Her yıl sonucu merakla beklenen Uluslararası Yılın Kamyonu Ödülü”ne bu yıl F-MAX’in layık görüldüğü açıklandı. F-MAX’in dünya prömiyerine ve ödül vesilesiyle fuarda düzenlenen törene Koç Holding ve Ford Otosan Onursal Başkanı Rahmi M. Koç, Koç Holding Başkan Vekili ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Y. Koç, Koç Holding Otomotiv Grubu Başkanı Cenk Çimen, Ford Otosan Yönetim Kurulu üyeleri Ali İhsan İlkbahar, Turgay Durak, Füsun Akkal Bozok, Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, Ford Otosan Genel Müdür Başyardımıcısı Lisa K. King ve Ford Otosan üst yönetimi katıldı.

Koç: “Çekicimizin uluslararası pazara yeni bir oyuncu olarak girmesi için hazırız”

F-MAX’in dünya prömiyeri sonrasında açıklamalarda bulunan Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı ve Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Y. Koç, Ford Otosan’ın kamyon işine 1959 yılında başladığını hatırlatırken, “1982’de kurulan İnönü fabrikası ile kamyon işindeki iddiamızı mühendislik gücümüzle birleştirerek yeni bir aşamaya taşımıştık. Bugün geldiğimiz noktada ise bir aracı, motoru dâhil, geliştirip üretebilecek yeteneğe sahip ilk Türk şirketi olmanın gururunu yaşıyoruz. Bugün dünya prömiyerini gerçekleştirdiğimiz F-MAX ile Türkiye’nin sıfırdan geliştirilen ve üretilen ilk çekicisini dünyaya sunuyoruz. Uluslararası Yılın Kamyonu (International Truck of the Year) ödülü üretim gücümüzün ve mühendislik kabiliyetlerimizin ulaştığı noktayı ortaya koyuyor. Emeği geçen  tüm çalışma arkadaşlarımı kutluyorum. Çekicimizin uluslararası pazara yeni bir oyuncu olarak girmesi için hazırız.” dedi.

Orta ve Doğu Avrupa’da gerçekleştirdiğimiz bayi açılışlarıyla sürdürdük. Bugün itibarıyla 33 ülkede faaliyet gösteriyoruz. 2018 sonu itibarıyla 41, 2020 sonu itibarıyla da 51 ülkede var olmayı hedefliyoruz. 2015 yılından bu yana Ford Trucks için 400 milyon doların üzerinde yatırım gerçekleştirdik. 2017’de uluslararası pazarlardaki satışlarımızı yüzde 50 artırdık. Bugün geldiğimiz noktada, Ford Trucks işine yaptığımız yatırımın en önemli noktasındayız. F-MAX, uluslararası pazarlardaki büyümemize ivme kazandıracak. Alt yapımız ve global yapılanmamız, F-MAX’in uluslararası pazarlara yeni bir oyuncu olarak girmesi için hazır. Ford Trucks’ın hedefi ürettiğimiz her 3 araçtan birini ihraç etmek ve ihracatımızın yüzde 50’sini Avrupa pazarlarına yönelik gerçekleştirmek.”

Yenigün: “Bugün aldığımız ödül araç üretme ve geliştirme kabiliyetimizin geldiği noktayı çok iyi anlatıyor.”

Hem Ford Otosan adına hem de Türkiye adına çok gururlu bir an yaşadıklarını ifade eden Haydar Yenigün şunları söyledi: “Ford Otosan olarak araç üretme ve geliştirme kabiliyetimizin geldiği noktayı, bugün layık görüldüğümüz “Yılın Kamyonu” ödülü çok iyi anlatıyor. 23 Avrupa ülkesinden 23 ayrı jüri üyesinin değerlendirmeleriyle elde ettiğimiz bu ödül, bizim geleceğimiz için de çok önemli bir adım.  Ford Otosan olarak ortaklarımız Ford Motor Company ve Koç Holding’in bize verdiği destek ve güven ile yolculuğumuza devam edeceğiz.”


PSA Grubu 2019 Uluslararası Yılın Ticari Aracı Ödülünü Aldı

Groupe PSA, 19 Eylül’de Hannover, Almanya’da düzenlenen 67’nci IAA Ticari Araçlar Fuarı kapsamında üç yeni ticari aracı ile 2019 yılı Yılın Ticari Aracı Ödülünü kazandı.

Aralarında Kasa Dergisi Yayın Yönetmeni Akın Öcal’ın da yer aldığı 25 ülkeden Avrupa ticari araç editörlerinden oluşan bir jüri tarafından oylanan yeni Peugeot Partner, Citoren Berlingo Van ve Opel/Vauxhall Combo kombinasyonu, 127 puanla 2019 Uluslararası Yılın Hafif Ticari Aracı ödülünü aldı.

İkinci olan yeni Mercedez-Benz Sprinter ise 92 puan aldı. Yeni Ford Transit Connect ise üçüncü oldu. Yarışmada ayrıca bu prestijli ödülü almak için Renault Master Z.E. Ve Ford Transit Courier de mücadele verdi.

PSA’nın üç markası Peugeot, Citroen ve Opel/Vauxhall’ın işbirliğinin meyvesi olan yeni ticari araçlar, en son ekipman ve konfor özellikleriyle ön plana çıkıyor. Yüksek kalite, verimlilik ve performans garantisi veren araçlar, Grubun en son platformu EMP2 üzerinde geliştirildi.

Hafif Ticari Araçlar Genel Müdürü Philippe Narbeburu, ödülü Uluslararası Yılın Ticari Aracı Ödülü Jüri Başkanı Jarlath Sweeney’den alırken, yaşadığı mutluluğu şu sözlerle ifade etti: “Groupe PSA adına, bize güvendikleri ve bu prestijli ödüle layık gördükleri için tüm Uluslararası Yılın Ticari Aracı ödülü jüri üyelerine teşekkür etmek istiyorum. Bu ödülün alınması, dört senedir bu yeni nesil C-Van serisini piyasaya sürmeye hazırlanan ekipler için harika bir gurur kaynağı oldu. Ayrıca, yeni Peugeot Partner, Citroen Berlingo ve Opel/Vauxhall Combo araçlarının geleceği için de iyi bir izlenim yaratıyor. Ortak bir program kapsamında tasarladığımız bu araçlarda, çözümlerimizi sistematik olarak rahatlık, sürüş yardım sistemleri ve güvenlik açısından müşterilerimizin ihtiyaçlarına olabildiğince uygun hale getirdik. Sektörün duayenlerinden oluşan bir jüri tarafından verilen bu ödül, bugün yalnızca sahip olduğumuzu deneyimi takdir etmekle kalmamış, ürün grubumuzu piyasadaki en iyi ürün grubu olarak lanse etmiştir.”

Ödül kazanan ticari araçları “son yılların en önemli küçük panelvan gelişmesi” olarak niteleyen Uluslararası Yılın Ticari Aracı Ödülü Yönetim Kurulu Başkanı Jarlath Sweeney sözlerine şöyle devam etti: “Group PSA’nın Peugeot Partner, Citroën Berlingo Van ve Opel/Vauxhall Combo’dan oluşan yeni üç ticari aracı, gelecek için iyi hazırlanmış ve sürücülere yardımcı olacak teknolojik gelişmelerle donanmış olup, ayrıca araç sahiplerine veya filo yöneticilerine finansal avantajlar sunmaktadır. Aşırı yük alarm sistemi, uyum ve güvenliği artırması açısından mükemmel bir yenilik. İki çeker modellerin piyasaya sürülmesinin yanı sıra, birçok şirketin artık küçük ticari araçla da dört çeker özelliğini daha fazla tercih etmesi sebebiyle dört çeker model seçeneği de önemli bir yenilik. Genel olarak bakıldığında, iyi bir şekilde bir araya getirilmiş, mükemmel bir paket olduğunu söyleyebiliriz.”

Groupe PSA, ilk defa 1992 yılında düzenlenen yarışma kapsamında, ilk Uluslararası Yılın Ticari Aracı Ödülü’nü Peugeot Boxer ve Citroen Relay (Jumper) ile 1994 yılında kazandı ve ödülü Fiat Ducato ile paylaştı. Üç yıl sonra, ödülü bu kez Peugeot Partner ve Citroen Berlingo ile aldı.  2018 yılında ödülü Peugeot Expert ve Citroen Dispatch (Jumpy) ile kazanan Groupe PSA, ödülünü bir kez daha Fiat Scudo ile ödülü alan Fiat’la paylaştı. 2009 yılında ise ödülü Peugeot Bipper & Citroen Nemo ile kazandı ve yine ödülü Fiat Fiorino ile paylaştı.


TIRSAN’ın Yeni Konteyner Taşıyıcısı Treyler İnovasyon Ödülü Kazandı
 

Türkiye’nin lider treyler üreticisi Tırsan, dünyanın en prestijli inovasyon ödülünü ikinci kez kazandı. Sekizgen Orta Kirişli Multifonksiyonel Konteyner Şasi K.SHG AVMH aracı ile 68 başvuru arasından Treyler İnovasyon 2019 ödülü “Şasi” kategorisinin şampiyonu oldu. Bünyesindeki Talson markası ile ürettiği Güvenli Kutu aracıyla ‘Konsept’ kategorisinde 3. olan Tırsan, bu sene 4 aracıyla aday olan ve 2 kategoride derece yapan uluslararası tek üretici ve ödülü arka arkaya kazanan dünyanın ilk 3 treyler üreticisinden biri oldu.

67. IAA Fuarı kapsamında, Hannover Almanya’da gerçekleştirilen ödül töreninde tüm Tırsan ailesi adına ödülü Tırsan Treyler Yönetim Kurulu Üyesi Ayşenur Nuhoğlu büyük bir gururla teslim aldı.

Tırsan, Treyler İnovasyon 2019 ödüllerinde Sekizgen Orta Kirişli Kässbohrer K.SHG AVMH aracı ile Şasi kategorisinde 1.lik, Talson marka Güvenli Kutu ürünü ile Konsept kategorisinde 3.’lük elde etti. K.SSL otonom boşaltım sistemli akıllı yatay Silobas aracı ile “Konsept”, K.SSK akıllı kontrol sistemli ve güvenlikli damperli Silobas aracı ile “Emniyet” kategorilerinde aday gösterildi. Tırsan, 2016 yılında Yüksek Güvenlikli Bitüm Tankeri ile ‘Emniyet’ kategorisinde Treyler İnovasyon 2017 ödülünün sahibi olmuştu.

K.SHG AVMH İle Konteyner Taşıyıcıya Yeni Tasarım

Treyler İnovasyon 2019 ödüllerinde mühendisiler için en iddialı kategori ‘Şasi’nin şampiyonu, sekizgen orta kiriş tasarımı sektördeki uygulamanın tek örneği multifonksiyonel K.SHG AVMH aracı 30 senedir çözülemeyen, aracın kalıcı hasarına da yol açan, dizayna bağlı tüm burulma problemlerini ortadan kaldırıyor. Sekizgen orta kiriş dizaynı sayesinde sorunsuz çalışan teleskopik fonksiyon, ön, orta ve arka uzantılar ve dikkatle tasarlanmış kilit mekanizmaları 20, 40, 45’lik konteynerlerin en verimli ve kolay şekilde yüklenmesini sağlıyor. Sekizgen orta kiriş dizaynı ile tüm şasi bağlantıları da güçlenen K.SHG AVMH optimum yük dağılımı ile multifonskiyonel konteyner taşıyıcılar arasında öne çıkıyor. 30 yıldır çözülemeyen sorunu çözen Tırsan, mühendisler için en iddialı kategori olan ‘Şasi’de ki ödülüyle ileri mühendislik çözümlerinin de liderliğini devam ettiriyor.

Talson, Güvenli Kutu Aracıyla Dereceye Girdi

Dünyanın önde gelen kutu üreticisi ve Avrupa’da hava kargo taşımacılığı segmentinin pazar lideri Talson, Güvenli Kutu ürünü ile “Konsept” kategorisinde 3.’lük elde etti. Fuarda katılımcılarla buluşan Talson Güvenli Kutunun kendinden destekli alüminyum gövde yapısı,  güvenliği en yüksek seviyeye taşıyan özel donanımıyla dikkat çekiyor ve her marka kapı ve kilit sistemleri ile uyumlu çalışıyor.


IVECO IAA’ya Sadece Elektrikli, CNG ve LNG Yakıtlı Araçlarla Katıldı

IVECO, ticari araç sektöründeki en önemli uluslararası etkinlik olan 67. IAA Ticari Araçlar (IAA), fuarında Düşük Emisyon Alanı oluşturarak %100 Dizelsiz  standında  alternatif yakıtlı araçlardan oluşan tüm ticari ürün yelpazesini sergiledi. Ayrıca enerji geçişi ve ilgili konuları tartışmak için sektör uzmanları, müşteriler ve teknik ortaklarla iş birliği halinde Sürdürülebilir bir geleceğe doğru enerji geçişine odaklanan özel bir yuvarlak masa ile atölye etkinliklerine de ev sahipliği yaptı.

IVECO Marka Başkanı Pierre Lahutte, fuarda yapılan basın açıklamasında şunları söyledi:  “IVECO, IAA’nın tarihinde sergilediği araçlarda tek bir tane bile mizel motor bulunmayan bir stant sunan ilk üretici oldu. Dizel araçlar üzerindeki baskı arttıkça ve enerji geçişi hız kazandıkça taşımacılık sektörü değişiyor. Teşhirimizde Iveco’nun bugün mevcut olan Elektrikli, CNG’li ve LNG’li ürünleri sergilenmekte ve yüksek kentsel değerli, düşük enerji yoğunluklu yolcu taşımacılığından uzun mesafeli ağır iş tipi kara yolu taşımacılığına kadar tüm görevlerde dizel araçlara uygun bir alternatif sunmaktadır. Ayrıca doğal gaz, sıfır emisyonlara ulaşıp negatif emisyonlar ve karbon birikimine kadar gidebilecek döngüsel bir ekonomi yaklaşımına kapı açarak biyometan ve yenilenebilir enerjiye sorunsuz bir geçiş olanağı sunmaktadır.”

Ayrıca stantta ve konuşmacılar arasında IVECO’nun taşımacılık sektörünün karbondan arındırılmasının bir dizi yakıt ve teknoloji gerektirdiğine olan inancını paylaşan küresel enerji tedarikçisi Shell de yer aldı. Shell, Almanya’da elektrik ve doğal gaz yakıt ikmali ağlarının geliştirilmesini desteklemek için markayla olan iş birliklerinin parçası olarak fuara bir CNG/LNG dolum istasyonu ve elektrik şarj istasyonuyla da katıldı.

Doğalgazlı Kamyon Doğalgazlı Soğutucu Ünite

IVECO ayrıca sektördeki bir ilk için Carrier Transicold ile de ortaklık kurdu: Donduruculu gövdeye sahip bir kamyonda Dizeli tamamen ortadan kaldıran Frappa gövdeyle donatılmış ve Carrier Supra® CNG teknolojisi içeren yepyeni 26 tonluk 400 hp Stralis NP rigid. Hem araç hem de soğutma grubuna, şasiye monteli seri CNG tanklarıyla beslenen son teknolojili tam doğal gaz motorlarıyla güç veriliyor. Genellikle gövdedeki motor gerçek bir kirletici olan motor araçtaki motordan daha az regülasyonlu olduğundan, bu ultra düşük NO2 ve PM emisyonları sağlamaktadır. Bu çığır açıcı araç 1000 km’ye kadar menzile sahip ve şehir merkezlerinde gece teslimatları yapabiliyor.

Uzun mesafeli görevlerde Iveco, LNG teknolojisine işaret ediyor Bu sektörde, piyasadaki uzun mesafeli taşımacılık için özel olarak tasarlanmış ilk doğal gazlı kamyon olan Stralis NP ve özellikle geçen Aralık’ta İngiltere’de Yılın Düşük Karbonlu Kamyonu seçilen Stralis NP 460 ile başı çekiyor.

Elektrikli Beton Mikseri Iveco Standında

Iveco ayrıca bu sektörde, önemli bir ortaklıktan ortaya çıkan, sektördeki başka bir ilki sundu: yüzde100 sıfır dizel, sıfır yağ çözümü sunan CIFA elektrikli beton mikseriyle donatılmış 400 hp Stralis X-Way Natural Power. Kamyon biyolojik CNG ile çalışmaktadır ve CIFA tarafından geliştirilen Energya hibrit eklenti beton mikseriyle donatıldı. Mikser, bir lityum aküyle güç verilen bir elektrik motoruyla çalıştırılıyor. Ayrıca yavaşlarken kamyonun enerjisini geri kazandıran bir Kinetik Enerji Geri Kazanım Sistemi’ne de sahip.


Renault Trucks, IAA’da Z.E. Elektrikli Serisini Tanıttı

Renault Trucks, Hannover’de gerçekleşen 67. IAA Fuarı’nda yedi aracını sergiledi. Z.E. model elektrikli araçların büyük ilgi gördüğü fuarda Renault Trucks’ın odak noktası, elektromobilite oldu.

Elektromobilitenin öncüsü olan Renault Trucks, yakın zamanda şehir içi kullanım için tasarlanan ikinci nesil yüzde 100 elektrikli araçlarını piyasaya sunacağını duyurmuştu. IAA 2018 Fuarı ziyaretçileri, Renault Trucks standında elektrikli serisine ait Master Z.E. ve D Wild Z.E. modellerini incelediler.

Renault Trucks Başkanı Bruno Blin fuarda düzenlenen lansmanda; “On yıl önce şehir içinde hava kirliliğinin azaltılması ve kentsel yaşamın iyileştirilmesi için elektrikli kamyonların kullanımına önderlik ettik. 10 yıldır elektrikli araçlarımızı geliştiriyor ve satış sonrası ağımızı bu araçlar için hazırlıyoruz. Bugün ise performansı kanıtlanmış elektrikli araç serimizi sunuyoruz ve servis ağımızdaki uzmanlar elektromobiliteye geçiş konusunda müşterilerimize yardım etmek üzere hazır. Bugün elektrikli kamyonlar, müşteriler için karlı bir çözüm haline geliyor. On yıl önce öncüydük, şimdi ise gerçek bir uzmanız,” dedi.

Renault Trucks D ve Renault Trucks D Wide Z.E.

Renault Trucks D.Z.E’nin özel olarak tasarlanmış yeni 16 tonluk versiyonu, şehir içi ve ısı kontrollü teslimatlar için ideal. Renault Trucks D Wide Z.E. ise daha etkili atık toplama operasyonları için 26 tonluk versiyonu ile sunulacak. Orta ağırlıktaki hizmetler için kullanılacak Renault Trucks Z.E., kullanım ve batarya yapılandırmasına bağlı olarak 300 km’ye kadar mesafe kat edebilecek. Hızlı alçak akım şarj özelliği sayesinde Renault Trucks D.Z.E ve Renault Trucks D Wide Z.E. lityum-iyon bataryaları, bir iki saat gibi kısa süreler içinde 150 kW Combo CCS konektör aracılığıyla şarj edilebiliyor. Bu durumda üç fazlı 380V 32A’lık bir endüstriyel elektrik prizi kullanımı uygun oluyor. Kullanım ve kaporta ile ilgili maksimum esneklik sağlamak üzere Renault Trucks D.Z.E. ve Renault Trucks D Wide Z.E. güç çıkışı (PTO) ve standart mekanik ara yüzle donatılıyor.


Daimler’den IAA’da Kamyon Otobüs ve Hafif T
icari Gösterisi

Çatısı altındaki kamyon, otobüs, hafif ticari araçlarla fuarın en büyük alanlarından birinde yer alan Daimler, çevre ve güvenliğin öne çıktığı çözümlerini sergiledi.

Daimler Kamyon Grubu IAA’da, dünyanın ilk yan aynaları olmayan, bunun yerine kamera sistemine sahip yeni Actros ve tamamen elektrikli eActros’u sergiledi. Yenilenen Actros’un uzun yol testleri Mercedes-Benz Türk Aksaray Kamyon Fabrikası’nda yapılıyor ve tüm onaylar buradan veriliyor. Dünyada bir ilk olarak sunulan ve alışılagelmiş aynaların yerini alan MirrorCam bir yandan aerodinamik iyileştirmeye katkı sağlarken, diğer yandan ise daha geniş bir görüş açısı sunarak sürücünün hayatını kolaylaştırıyor, sürüş güvenliğine katkı sağlıyor. Aynaların yerini alan kameraların daha az alan kaplaması sayesinde sürücünün çapraz görüş açıları iyileşiyor.

Diğer sürüş destek sistemleriyle birlikte çalışan Active Drive Assist otonom sürüşe giden yolda önemli bir kilometre taşı olarak dikkat çekiyor. Radar ve kameralardan elde edilen verileri harmanlayan ve dur-kalk özelliğine sahip mesafe takip sistemi ile şerit takip sistemlerini kullanarak tüm seyir hızlarında çalışıyor. Yeni Active Brake Assist 5 sistemin yaya algılaması halindeki tehlikeli durumlarda fren yaparak sürüşe müdahale ediyor. Sideguard Assist ise yayalar dışında hareket halindeki veya sabit nesneleri algılayarak çarpışma olasılığında sesli bir uyarı ile devreye giriyor. Daha da geliştirilen hız sabitleme sistemi Predictive Powertrain Control, kavşak ve otoyol katılım noktalarını da algılayabiliyor. Trafik işareti tanımlama sistemi trafik işaretlerini sürücüye ileterek sürüş güvenliğine katkı sağlıyor. Gelişmiş aerodinamik tasarımı, birbiriyle iletişim içerisinde çalışan elektronik sistemleri, Powershift3 şanzımanla birlikte sunulan yeni Economy+ sürüş modu sayesinde yeni Actros’un yakıt tüketimi otoyol sürüşlerinde yüzde 5’e kadar azalıyor.

Bir başka IAA yeniliği olarak tamamen elektrikli eActros dikkat çekiyor. 2 yıl kadar önce yine IAA’da dünya tanıtımı yapılan eActros aradan geçen süre içerisinde daha da geliştirildi ve müşteri test sürüşleri kapsamında aktif olarak günlük yaşamda kullanılmaya başlandı. Mercedes-Benz eActros’ta aks kafalarına yakın konumlandırılan iki adet 126 kW gücünde elektromotor görev yapıyor. Motorlar araç iskeleti veya iskeletin altına entegre edilen 240 kWh kapasiteli bataryalarla besleniyor. Sistem 200 km’ye kadar menzile imkân tanıyor.

Citaro Hybrid’e Yılın Otobüsü Unvanı

Yeni Mercedes-Benz eCitaro’nun dünya tanıtımını yapan Daimler Otobüs Grubu ise yeni Mercedes-Benz Tourismo ve Setra TopClass S531 DT modelleriyle ilgi çekti.

Daimler Otobüs grubuna ait, dünya tanıtımı IAA Fuarı’nda gerçekleştirilen Citaro Hybrid ise 2019 yılı için “Yılın Otobüsü” seçildi.

Mercedes-Benz Hafif Ticari Araçlar Grubu’nda Elektrikli Sprinter-eVito

Mercedes-Benz Hafif Ticari Araçlar ürün gamının en önemli üyelerinden olan ve sınıfının en çok satan modeli olan Mercedes Benz Sprinter, zengin ürün çeşitliliğiyle farklı ihtiyaçlara çözüm üretiyor. Kapalı kasa, camlı ve kasalı, önden çekişli, arkadan itişli veya dört tekerlekten çekişli, düşük emisyonlu dizel motor veya sıfır emisyonlu elektrikli olmak üzere toplam 1.700 farklı kombinasyona sahip olan Sprinter her türlü kullanıcı beklentisini karşılayan bir alternatif sunuyor. Kullanım amacına bağlı olarak 3250mm ile 4325mm arasında beş farklı dingil mesafesi ile 17 m3’e kadar kargo alanı çözümleri sunuyor. Yeni Mercedes-Benz Sprinter, her biri yüksek yakıt verimliliğine sahip zengin motor çeşitliliğiyle yollara çıkıyor.

Mercedes-Benz standartlarına uygun olarak son derece kaliteli ve konforlu bir iç mekana sahip olan yeni Sprinter, zengin bir donanım seviyesiyle yollara çıkarken aynı zamanda bünyesinde barındırdığı yenilikçi güvenlik donanımları ve sürüş destek sistemleriyle de sınıfının standartlarını yeniden belirliyor. Radar tabanlı mesafe takip sistemi DISTRONIC öndeki aracı belirli bir mesafeden takip ediyor. Öndeki aracın yavaşlaması halinde sistem fren yapıyor ve gerektiğinde aracı tamamen durduruyor. Aktif şerit takip sistemi aracın istem dışı olarak içinde bulunduğu şeridin dışına çıkması halinde sürücüyü direksiyonu titreterek uyarıyor ve sürücünün herhangi bir reaksiyon göstermemesi halinde tek taraflı fren müdahalesiyle aracı şeridine sokuyor.

Mercedes-Benz Vito üç farklı gövde uzunluğu, iki farklı motor seçeneği ve üç farklı aktarma sistemiyle üretiliyor ve farklı kullanım ihtiyaçlarına çözüm sunuyor. 1300 kg’a kadar yük taşıma kapasitesine sahip Vito 4,90m, 5,14m ve 5,37m olmak üzere farklı gövde uzunlukları ile üretiliyor. Kullanım amacına yönelik farklı kapı çözümleriyle kombine edilebilen Vito’da sürücü dikkat dağınıklığı algılama sistemi, yan rüzgar asistanı ve lastik basınç uyarı sistemi gibi güvenlik donanımları standart olarak sunulurken; aktif park asistanı, mesafe takip uyarı sistemi, kör nokta asistanı veya şerit takip asistanı gibi güvenlik donanımları isteğe bağlı olarak sunuluyor.

Daimler, IAA Ticari Araç Fuarı 2018’de Mercedes-Benz eVito ve eSprinter ile elektrikli ticari araç çözümleri de sunuyor. 5140mm ve 5370mm olmak üzere iki farklı gövde tipiyle satışa sunulacak olan Mercedes-Benz eVito’da 85 kW gücünde bir elektromotor görev yapıyor. 41 kWh kapasiteli batarya, 150 km’ye kadar menzil sunarken en zorlu kullanım koşullarında bile 100 km menzil sunuyor. Araç zemininde gizlenen bataryalar sayesinde 6,0 ve 6,6 m3 kargo alanı sorunsuz bir şekilde kullanılabiliyor. Şubat ayında dünya tanıtımı yapılan Mercedes-Benz eSprinter’da 85 kW gücünde bir elektromotor görev yapıyor. 41 kWh kapasiteli bataryayla 115 km menzile ulaşan eSprinter ise, 55 kWh kapasiteli batarya ile 150 km’ye kadar menzil sunuyor.


Scania’dan Alternatif Yakıtlı Ticariler

Scania Hannover Uluslararası Ticari Araç Fuarı’nda yeni motor seçenekleri ve elektrikli araçlardan oluşan ürün gamını sergiledi.

Karayolu taşımacılığı, düşük karbon ve sıfır egzoz emisyonu konularında temel bir dönüşümden geçerken, Scania IAA Fuarı’nda alternatif yakıtlara uygun çözümleri ile yer aldı.

Fuardan bir gün lansmanı yapılan TRATON markası altında fuara katılan Scania, çekici ve otobüslerden oluşan geniş ürün gamı ile birlikte sürdürülebilir taşımacılık adına geliştirdiği teknolojilerin önemli bir adımı olan plug-in hibrit dağıtım kamyonu ve biyoetanol yakıtlı 410 HP gücündeki 13 litrelik yeni motor alternatifini de ilk kez tanıttı.

Scania PHEV Teknolojisiyle Yüzde 15 Yakıt Tasarrufu Sunuyor

IAA Fuarı’nda ilk kez tanıtılan, düşük karbon ve sıfır emisyon hedefleri doğrultusunda yola çıkardığı hibrit dağıtım aracı, şehir içi operasyonlarda elektrikli motoru ile yol alacak. Bataryalar, yük boşaltma işlemleri sırasında 20 dakikada şarj edilebilecek. Elektrik enerjisi sayesinde yüzde 15’e varan yakıt tasarrufu sağlayan hibrit dağıtım aracı, 0 emisyon ile 10 kilometre menzile sahip.  Şehir içi dağıtım operasyonları için sunulan hibrit teknolojisine sahip araçta, beş silindirli, dizel veya bioyakıta uygun DC09 motor bulunuyor. Elektrik motoru ise 130 kW (177 hp) güç ve 1.050 Nm tork üretiyor. Şarj edilebilir lityum bataryanın kapasitesi ise 7.4 kWh.

Scania’nın tanıtımını gerçekleştirdiği bir yenilik ise 410 hp gücünde 13 litrelik biyoetanol motor. Yüksek tork-düşük devir felsefesiyle uyuşan yeni motor, dizel karşılığı ile aynı performansı sunuyor. Bölgesel dağıtım ve inşaat operasyonları için ideal bir seçenek olarak sunulan “Biyoetanol”, karbondioksit salımını yüzde 90’a varan oranda azaltıyor.

Scania standında, uluslararası nakliyede sağladığı yakıt tasarrufu ile en çok tercih edilen modellerin başında gelen R serisi, inşaat alanlarının en güçlü seçeneği 450 hp gücündeki 8×4 modeli ile XT serisi, kısa bir süre önce tanıtımı gerçekleştirilen dağıtım aracı L serisi ve alternatif yakıtlı motorlara sahip otobüs modelleri de yer aldı.


MAN Fuara İşi Sadeleştirme Sloganıyla Katıldı

Scania ve Wolkswagen Ticari Araçlar ile birlikte TRATON salonunda fuara katılan MAN standında düzenlenen basın toplantısında konuşan MAN Truck & Bus AG Yönetim Kurulu Başkanı Joachim Drees şunları söyledi “Müşterilerimizin işlerini daha basit, daha kârlı, daha sürdürülebilir ve geleceğe hazır hale getirmelerine yardımcı oluyoruz.” “Elektrikli hareketlilik, dijitalleşme, otonom sürüş – müşterilerimizin çoğu bu konular söz konusu olduğunda daha bilinçli olmak istiyorlar. IAA’da karmaşık sorulara basit cevaplar vermek istiyoruz. “Bunu yapmak için, müşterilerimizin ihtiyaçlarına göre uyarlanmış çözümler üretiyoruz ve işlerini daha basit, daha kârlı, daha sürdürülebilir ve geleceğe hazır hale getirmelerine yardımcı oluyoruz.”

MAN, IAA’da, MAN eTGM’nin tam elektrik dağıtım kamyonuna ek olarak, yeni MAN hafif ticari aracının elektrikli versiyonunu MAN eTGE’yi de sergiledi. MAN bu araçlarla 3 ila 26 ton arasında tüm şehir lojistik alanı için tam elektrik çözümleri sunan ilk üreticilerinden biri oldu. Joachim Drees, şehirlerin elektrikle çalışan ticari araçların en önemli uygulama alanı olduğuna inandığını kaydederek “Kent alanları, e-kamyonların güçlü yanlarını göstermeleri için en iyi sahne. Bu araçlar yerel olarak emisyon içermiyorlar ve böylece şehirlerdeki hava kalitesini iyileştirmeye katkıda bulunuyorlar. Şehrin mal ve yolcu taşımacılığının geleceğinin elektrikli araçlarda olduğuna inanıyoruz ”dedi.

MAN standındaki en önemli özel araçlardan biri de yeni fikirler ve yaratıcı çözümler ile dolu, elektrikli tahrikli bir şehir kamyonu olan MAN CitE oldu. Sadece 18 ayda geliştirilen 15 tonluk aracın şehir içi ulaşım için ödün vermeden tasarlandığı ifade ediliyor.

Kentsel alanlardaki teslimatçıların araçlarına günde 30 kez girip çıkabilmeleri nedeniyle, CitE alışılmadık şekilde düşük giriş yüksekliğine ve dikkat çeken geniş kapılara sahip. Yardımcı sürücü kapısı bir düğmeye basılarak açılan aracın kokpiti ise ergonomik olarak dikkat çekiyor ve düşük koltuk pozisyonu ve geniş yan camlar sayesinde sürücüye mükemmel bir panoramik görüntü sağlıyor.

MAN IAA 2018’de ilk defa verilen Kamyon İnovasyon Ödülünü de aldı. Alman Ekonomi ve Enerji Bakanlığı desteğiyle gerçekleştirilen MAN aFAS isimli çalışmayla bu ödüle layık görüldü. ZF TRW, WABCO ve Bosch gibi önemli sistem tedarikçilerin ve eğitim kuruluşlarının da katıldığı çalışmada özel sistemlerle donatılan MAN TGM 18.340 araç 4 bin kilometre tam otonom olarak test edildi ve bu süre içinde hiçbir kaza meydana gelmedi.


Volvo Trucks’tan Otonom Çekiciye Yeni Bakış Açısı

Fuarın en canlı stantlarından birine ev sahipliği yapan Volvo Trucks, en güçlü modellerini tanıttığı fuarda 2019 yılında pazara sunmaya hazırlandığı 27 tonluk Volvo FE elektrikli kamyon modelini de tanıttı. Fuarda bir konuşma yapan Volvo Trucks Başkanı Claes Nilsson, daha çevreci ve daha az ses imkanı sunan bu aracın şehirleri daha yaşanabilecek alanlar yapmak içi katkıda bulunacağını söyledi.

Volvo Trucks’ın başarılı modeli FH serisinin de 25. Yılı olması nedeniyle özel serisini de fuarda tanıttı. 2018 yılı içinde 1 milyonuncu Volvo FH çekicinin satılması bekleniyor. 1993 yılında yollara çıkan Volvo FH taşımacılık tarihinin en başarılı modellerinden biri olarak kabul ediliyor.

Başka bir yeni konsept olarak Volvo Trucks, sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ile çalışan kamyonlarını dafuarda tanıttı. Volvo’nun dizel motorlu modelleri ile aynı güce ve aynı sürüş kapasitesine sahip olan uzun mesafeli kamyon modelinin CO2 emisyonları, kullanılan yakıta bağlı olarak dizel araçlardan yüzde 20 ile 100 daha düşük olduğu ifade edildi. Bölgesel ve uzun mesafeli ağır yük taşımacılığı için yeni Volvo FH LNG ve Volvo FM LNG, 309 veya 338 kW (420 veya 460 hp) üreten motorlara sahip.

Fuarda çekici serisinin en güçlü modeli olan 750 bg gücündeki Volvo FH çekicisini de sergileyen Volvo Trucks, markanın gelecek konseptini dair ipuçlarını içeren yeni tam otonom çekicisiyle ilgili bazı detayları da paylaştı. Elektrikli ve otonom olarak çalışan Vera isimli çekici konsepti sürücü kabini ve gelenek motor alanı olmamasıyla dikkat çekiyor.


DAF Avrupa Pazarındaki Başarısını IAA’de Kutladı

Ağır ticari araçlardan oluşan ürün gamıyla IAA’daki geleneksel yerini alan DAF Trucks, bu yıl kutladığı 90. Yıl temasına özel araçlarını da sergiledi. 1967 model DAF A1600 kamyondan DAF CF Electric inovasyon çekiciye kadar DAF’ın en son LF, CF and XF modellerinin sergilediği standa markanın son dönemde kazandığı pazar başarısı da kutlandı.

Avrupa ağır ticari araç pazarındaki payını 2017’de 15,3’e çıkaran ve 2018’in ilk yarısında 16,5 paya ulaşan DAF Trucks, Birleşik Krallık, Hollanda, Belçika, Polonya, Romanya, Çek Cumhuriyeti ve Macaristan’da Pazar lideri konumunda ve Avrupa’nın en büyük kamyon pazarı olan Almanya’da da en fazla ithal edilen araç markası.

CF Elektrikli Inovasyon Truck

LF, CF ve XF’nin yanı sıra DAF, yenilikçi kamyonlarından biri olan DAF CF Electric’i IAA’de sergiledi. CF Electric, kentsel alanlarda 40 tona kadar GCW dağıtım uygulamaları için geliştirilmiş bir 4×2 çekici olarak dikkat çekiyor. Araç, tamamen elektrikli operasyon için VDL’nin gelişmiş E-Güç teknolojisini kullanıyor. Akıllı güç aktarma organının merkezinde 170 kWh lityum-iyon pil paketinden enerji üreten 210 kW elektrik motoru yer alıyor. Yüksek hacimli dağıtım uygulamaları için uygun olan CF Electric, yaklaşık 100 kilometre menzile sahip ve 30 dakika içinde gerçekleştirilebilen hızlı şarj veya 1,5 saat gibi kısa bir sürede tamamlanabilen tam şarj gibi özellikleriyle öne çıkıyor.  CF Electric kamyonlarının ilk serisinin bu yıl müşterilerle saha testlerine başlanacağı da verilen bilgiler arasında.

Reklamspot_img

EN ÇOK OKUNANLAR

Sultantur 100 Tırsan Treyler ile Filosunu Güçlendirdi

Tırsan, Sultantur’a 100 adet Tenteli Perdeli Maksima Plus T.SCS X+ teslim etti. Sultantur bu yatırım ile filosundaki Tırsan sayısını 400’e çıkarmış oldu. Tırsan Adapazarı Mega...
Reklam
Reklamspot_img
Reklamspot_img

IAA Ticari Araç Fuarı Teknoloji Gösterisine Dönüştü

IAA 2018’e başta elektrikli ticari araçlar olmak üzere farklı alternatif motorlu araçlar, her geçen gün daha gelişen otonom sistemler ve bağlanabilirlik teknolojileri damgasını vurdu.

Bu sene 67. kez düzenlenen IAA Ticari Araçlar Fuarına bu yıl damgasını alternatif enerjilerle çalışan araçların yanı sıra otonom araçlar ve ticari araçların pek çok noktasında uygulamam alanı bulan akıllı uygulamalar vurdu.

Türkiye’den de sanayinin farklı alanlarından 110’dan fazla katılımcının yer aldığı IAA Ticari Araçlar fuarı treylerden ağır ticari araçlara, hafif ticariden üstyapı sistem ve tedarikçilerine kadar pek çok markanın da yeni ürün veya teknolojilerinin lansmanının yapıldığı bir alan oldu.


Ford Trucks’a Yılın Kamyonu Ödülü

Uluslararası taşımacılık için geliştirdiği yeni çekicisi F-MAX’i, 2018 Hannover Uluslararası Ticari Araç Fuarı’nda (IAA) dünyaya tanıtan Ford Trucks, bu araçla 2019 Uluslararası Yılın Kamyonu Ödülüne de layık görüldü.

 Ford Trucks, Hannover’de başlayan Uluslararası Ticari Araç ve Yan Sanayii Fuarı’nda (IAA), yeni çekicisi F-MAX’i dünyaya tanıttı. F-MAX’in dünya prömiyeri büyük bir habere de sahne oldu. Her yıl sonucu merakla beklenen Uluslararası Yılın Kamyonu Ödülü”ne bu yıl F-MAX’in layık görüldüğü açıklandı. F-MAX’in dünya prömiyerine ve ödül vesilesiyle fuarda düzenlenen törene Koç Holding ve Ford Otosan Onursal Başkanı Rahmi M. Koç, Koç Holding Başkan Vekili ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Y. Koç, Koç Holding Otomotiv Grubu Başkanı Cenk Çimen, Ford Otosan Yönetim Kurulu üyeleri Ali İhsan İlkbahar, Turgay Durak, Füsun Akkal Bozok, Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, Ford Otosan Genel Müdür Başyardımıcısı Lisa K. King ve Ford Otosan üst yönetimi katıldı.

Koç: “Çekicimizin uluslararası pazara yeni bir oyuncu olarak girmesi için hazırız”

F-MAX’in dünya prömiyeri sonrasında açıklamalarda bulunan Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı ve Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Y. Koç, Ford Otosan’ın kamyon işine 1959 yılında başladığını hatırlatırken, “1982’de kurulan İnönü fabrikası ile kamyon işindeki iddiamızı mühendislik gücümüzle birleştirerek yeni bir aşamaya taşımıştık. Bugün geldiğimiz noktada ise bir aracı, motoru dâhil, geliştirip üretebilecek yeteneğe sahip ilk Türk şirketi olmanın gururunu yaşıyoruz. Bugün dünya prömiyerini gerçekleştirdiğimiz F-MAX ile Türkiye’nin sıfırdan geliştirilen ve üretilen ilk çekicisini dünyaya sunuyoruz. Uluslararası Yılın Kamyonu (International Truck of the Year) ödülü üretim gücümüzün ve mühendislik kabiliyetlerimizin ulaştığı noktayı ortaya koyuyor. Emeği geçen  tüm çalışma arkadaşlarımı kutluyorum. Çekicimizin uluslararası pazara yeni bir oyuncu olarak girmesi için hazırız.” dedi.

Orta ve Doğu Avrupa’da gerçekleştirdiğimiz bayi açılışlarıyla sürdürdük. Bugün itibarıyla 33 ülkede faaliyet gösteriyoruz. 2018 sonu itibarıyla 41, 2020 sonu itibarıyla da 51 ülkede var olmayı hedefliyoruz. 2015 yılından bu yana Ford Trucks için 400 milyon doların üzerinde yatırım gerçekleştirdik. 2017’de uluslararası pazarlardaki satışlarımızı yüzde 50 artırdık. Bugün geldiğimiz noktada, Ford Trucks işine yaptığımız yatırımın en önemli noktasındayız. F-MAX, uluslararası pazarlardaki büyümemize ivme kazandıracak. Alt yapımız ve global yapılanmamız, F-MAX’in uluslararası pazarlara yeni bir oyuncu olarak girmesi için hazır. Ford Trucks’ın hedefi ürettiğimiz her 3 araçtan birini ihraç etmek ve ihracatımızın yüzde 50’sini Avrupa pazarlarına yönelik gerçekleştirmek.”

Yenigün: “Bugün aldığımız ödül araç üretme ve geliştirme kabiliyetimizin geldiği noktayı çok iyi anlatıyor.”

Hem Ford Otosan adına hem de Türkiye adına çok gururlu bir an yaşadıklarını ifade eden Haydar Yenigün şunları söyledi: “Ford Otosan olarak araç üretme ve geliştirme kabiliyetimizin geldiği noktayı, bugün layık görüldüğümüz “Yılın Kamyonu” ödülü çok iyi anlatıyor. 23 Avrupa ülkesinden 23 ayrı jüri üyesinin değerlendirmeleriyle elde ettiğimiz bu ödül, bizim geleceğimiz için de çok önemli bir adım.  Ford Otosan olarak ortaklarımız Ford Motor Company ve Koç Holding’in bize verdiği destek ve güven ile yolculuğumuza devam edeceğiz.”


PSA Grubu 2019 Uluslararası Yılın Ticari Aracı Ödülünü Aldı

Groupe PSA, 19 Eylül’de Hannover, Almanya’da düzenlenen 67’nci IAA Ticari Araçlar Fuarı kapsamında üç yeni ticari aracı ile 2019 yılı Yılın Ticari Aracı Ödülünü kazandı.

Aralarında Kasa Dergisi Yayın Yönetmeni Akın Öcal’ın da yer aldığı 25 ülkeden Avrupa ticari araç editörlerinden oluşan bir jüri tarafından oylanan yeni Peugeot Partner, Citoren Berlingo Van ve Opel/Vauxhall Combo kombinasyonu, 127 puanla 2019 Uluslararası Yılın Hafif Ticari Aracı ödülünü aldı.

İkinci olan yeni Mercedez-Benz Sprinter ise 92 puan aldı. Yeni Ford Transit Connect ise üçüncü oldu. Yarışmada ayrıca bu prestijli ödülü almak için Renault Master Z.E. Ve Ford Transit Courier de mücadele verdi.

PSA’nın üç markası Peugeot, Citroen ve Opel/Vauxhall’ın işbirliğinin meyvesi olan yeni ticari araçlar, en son ekipman ve konfor özellikleriyle ön plana çıkıyor. Yüksek kalite, verimlilik ve performans garantisi veren araçlar, Grubun en son platformu EMP2 üzerinde geliştirildi.

Hafif Ticari Araçlar Genel Müdürü Philippe Narbeburu, ödülü Uluslararası Yılın Ticari Aracı Ödülü Jüri Başkanı Jarlath Sweeney’den alırken, yaşadığı mutluluğu şu sözlerle ifade etti: “Groupe PSA adına, bize güvendikleri ve bu prestijli ödüle layık gördükleri için tüm Uluslararası Yılın Ticari Aracı ödülü jüri üyelerine teşekkür etmek istiyorum. Bu ödülün alınması, dört senedir bu yeni nesil C-Van serisini piyasaya sürmeye hazırlanan ekipler için harika bir gurur kaynağı oldu. Ayrıca, yeni Peugeot Partner, Citroen Berlingo ve Opel/Vauxhall Combo araçlarının geleceği için de iyi bir izlenim yaratıyor. Ortak bir program kapsamında tasarladığımız bu araçlarda, çözümlerimizi sistematik olarak rahatlık, sürüş yardım sistemleri ve güvenlik açısından müşterilerimizin ihtiyaçlarına olabildiğince uygun hale getirdik. Sektörün duayenlerinden oluşan bir jüri tarafından verilen bu ödül, bugün yalnızca sahip olduğumuzu deneyimi takdir etmekle kalmamış, ürün grubumuzu piyasadaki en iyi ürün grubu olarak lanse etmiştir.”

Ödül kazanan ticari araçları “son yılların en önemli küçük panelvan gelişmesi” olarak niteleyen Uluslararası Yılın Ticari Aracı Ödülü Yönetim Kurulu Başkanı Jarlath Sweeney sözlerine şöyle devam etti: “Group PSA’nın Peugeot Partner, Citroën Berlingo Van ve Opel/Vauxhall Combo’dan oluşan yeni üç ticari aracı, gelecek için iyi hazırlanmış ve sürücülere yardımcı olacak teknolojik gelişmelerle donanmış olup, ayrıca araç sahiplerine veya filo yöneticilerine finansal avantajlar sunmaktadır. Aşırı yük alarm sistemi, uyum ve güvenliği artırması açısından mükemmel bir yenilik. İki çeker modellerin piyasaya sürülmesinin yanı sıra, birçok şirketin artık küçük ticari araçla da dört çeker özelliğini daha fazla tercih etmesi sebebiyle dört çeker model seçeneği de önemli bir yenilik. Genel olarak bakıldığında, iyi bir şekilde bir araya getirilmiş, mükemmel bir paket olduğunu söyleyebiliriz.”

Groupe PSA, ilk defa 1992 yılında düzenlenen yarışma kapsamında, ilk Uluslararası Yılın Ticari Aracı Ödülü’nü Peugeot Boxer ve Citroen Relay (Jumper) ile 1994 yılında kazandı ve ödülü Fiat Ducato ile paylaştı. Üç yıl sonra, ödülü bu kez Peugeot Partner ve Citroen Berlingo ile aldı.  2018 yılında ödülü Peugeot Expert ve Citroen Dispatch (Jumpy) ile kazanan Groupe PSA, ödülünü bir kez daha Fiat Scudo ile ödülü alan Fiat’la paylaştı. 2009 yılında ise ödülü Peugeot Bipper & Citroen Nemo ile kazandı ve yine ödülü Fiat Fiorino ile paylaştı.


TIRSAN’ın Yeni Konteyner Taşıyıcısı Treyler İnovasyon Ödülü Kazandı
 

Türkiye’nin lider treyler üreticisi Tırsan, dünyanın en prestijli inovasyon ödülünü ikinci kez kazandı. Sekizgen Orta Kirişli Multifonksiyonel Konteyner Şasi K.SHG AVMH aracı ile 68 başvuru arasından Treyler İnovasyon 2019 ödülü “Şasi” kategorisinin şampiyonu oldu. Bünyesindeki Talson markası ile ürettiği Güvenli Kutu aracıyla ‘Konsept’ kategorisinde 3. olan Tırsan, bu sene 4 aracıyla aday olan ve 2 kategoride derece yapan uluslararası tek üretici ve ödülü arka arkaya kazanan dünyanın ilk 3 treyler üreticisinden biri oldu.

67. IAA Fuarı kapsamında, Hannover Almanya’da gerçekleştirilen ödül töreninde tüm Tırsan ailesi adına ödülü Tırsan Treyler Yönetim Kurulu Üyesi Ayşenur Nuhoğlu büyük bir gururla teslim aldı.

Tırsan, Treyler İnovasyon 2019 ödüllerinde Sekizgen Orta Kirişli Kässbohrer K.SHG AVMH aracı ile Şasi kategorisinde 1.lik, Talson marka Güvenli Kutu ürünü ile Konsept kategorisinde 3.’lük elde etti. K.SSL otonom boşaltım sistemli akıllı yatay Silobas aracı ile “Konsept”, K.SSK akıllı kontrol sistemli ve güvenlikli damperli Silobas aracı ile “Emniyet” kategorilerinde aday gösterildi. Tırsan, 2016 yılında Yüksek Güvenlikli Bitüm Tankeri ile ‘Emniyet’ kategorisinde Treyler İnovasyon 2017 ödülünün sahibi olmuştu.

K.SHG AVMH İle Konteyner Taşıyıcıya Yeni Tasarım

Treyler İnovasyon 2019 ödüllerinde mühendisiler için en iddialı kategori ‘Şasi’nin şampiyonu, sekizgen orta kiriş tasarımı sektördeki uygulamanın tek örneği multifonksiyonel K.SHG AVMH aracı 30 senedir çözülemeyen, aracın kalıcı hasarına da yol açan, dizayna bağlı tüm burulma problemlerini ortadan kaldırıyor. Sekizgen orta kiriş dizaynı sayesinde sorunsuz çalışan teleskopik fonksiyon, ön, orta ve arka uzantılar ve dikkatle tasarlanmış kilit mekanizmaları 20, 40, 45’lik konteynerlerin en verimli ve kolay şekilde yüklenmesini sağlıyor. Sekizgen orta kiriş dizaynı ile tüm şasi bağlantıları da güçlenen K.SHG AVMH optimum yük dağılımı ile multifonskiyonel konteyner taşıyıcılar arasında öne çıkıyor. 30 yıldır çözülemeyen sorunu çözen Tırsan, mühendisler için en iddialı kategori olan ‘Şasi’de ki ödülüyle ileri mühendislik çözümlerinin de liderliğini devam ettiriyor.

Talson, Güvenli Kutu Aracıyla Dereceye Girdi

Dünyanın önde gelen kutu üreticisi ve Avrupa’da hava kargo taşımacılığı segmentinin pazar lideri Talson, Güvenli Kutu ürünü ile “Konsept” kategorisinde 3.’lük elde etti. Fuarda katılımcılarla buluşan Talson Güvenli Kutunun kendinden destekli alüminyum gövde yapısı,  güvenliği en yüksek seviyeye taşıyan özel donanımıyla dikkat çekiyor ve her marka kapı ve kilit sistemleri ile uyumlu çalışıyor.


IVECO IAA’ya Sadece Elektrikli, CNG ve LNG Yakıtlı Araçlarla Katıldı

IVECO, ticari araç sektöründeki en önemli uluslararası etkinlik olan 67. IAA Ticari Araçlar (IAA), fuarında Düşük Emisyon Alanı oluşturarak %100 Dizelsiz  standında  alternatif yakıtlı araçlardan oluşan tüm ticari ürün yelpazesini sergiledi. Ayrıca enerji geçişi ve ilgili konuları tartışmak için sektör uzmanları, müşteriler ve teknik ortaklarla iş birliği halinde Sürdürülebilir bir geleceğe doğru enerji geçişine odaklanan özel bir yuvarlak masa ile atölye etkinliklerine de ev sahipliği yaptı.

IVECO Marka Başkanı Pierre Lahutte, fuarda yapılan basın açıklamasında şunları söyledi:  “IVECO, IAA’nın tarihinde sergilediği araçlarda tek bir tane bile mizel motor bulunmayan bir stant sunan ilk üretici oldu. Dizel araçlar üzerindeki baskı arttıkça ve enerji geçişi hız kazandıkça taşımacılık sektörü değişiyor. Teşhirimizde Iveco’nun bugün mevcut olan Elektrikli, CNG’li ve LNG’li ürünleri sergilenmekte ve yüksek kentsel değerli, düşük enerji yoğunluklu yolcu taşımacılığından uzun mesafeli ağır iş tipi kara yolu taşımacılığına kadar tüm görevlerde dizel araçlara uygun bir alternatif sunmaktadır. Ayrıca doğal gaz, sıfır emisyonlara ulaşıp negatif emisyonlar ve karbon birikimine kadar gidebilecek döngüsel bir ekonomi yaklaşımına kapı açarak biyometan ve yenilenebilir enerjiye sorunsuz bir geçiş olanağı sunmaktadır.”

Ayrıca stantta ve konuşmacılar arasında IVECO’nun taşımacılık sektörünün karbondan arındırılmasının bir dizi yakıt ve teknoloji gerektirdiğine olan inancını paylaşan küresel enerji tedarikçisi Shell de yer aldı. Shell, Almanya’da elektrik ve doğal gaz yakıt ikmali ağlarının geliştirilmesini desteklemek için markayla olan iş birliklerinin parçası olarak fuara bir CNG/LNG dolum istasyonu ve elektrik şarj istasyonuyla da katıldı.

Doğalgazlı Kamyon Doğalgazlı Soğutucu Ünite

IVECO ayrıca sektördeki bir ilk için Carrier Transicold ile de ortaklık kurdu: Donduruculu gövdeye sahip bir kamyonda Dizeli tamamen ortadan kaldıran Frappa gövdeyle donatılmış ve Carrier Supra® CNG teknolojisi içeren yepyeni 26 tonluk 400 hp Stralis NP rigid. Hem araç hem de soğutma grubuna, şasiye monteli seri CNG tanklarıyla beslenen son teknolojili tam doğal gaz motorlarıyla güç veriliyor. Genellikle gövdedeki motor gerçek bir kirletici olan motor araçtaki motordan daha az regülasyonlu olduğundan, bu ultra düşük NO2 ve PM emisyonları sağlamaktadır. Bu çığır açıcı araç 1000 km’ye kadar menzile sahip ve şehir merkezlerinde gece teslimatları yapabiliyor.

Uzun mesafeli görevlerde Iveco, LNG teknolojisine işaret ediyor Bu sektörde, piyasadaki uzun mesafeli taşımacılık için özel olarak tasarlanmış ilk doğal gazlı kamyon olan Stralis NP ve özellikle geçen Aralık’ta İngiltere’de Yılın Düşük Karbonlu Kamyonu seçilen Stralis NP 460 ile başı çekiyor.

Elektrikli Beton Mikseri Iveco Standında

Iveco ayrıca bu sektörde, önemli bir ortaklıktan ortaya çıkan, sektördeki başka bir ilki sundu: yüzde100 sıfır dizel, sıfır yağ çözümü sunan CIFA elektrikli beton mikseriyle donatılmış 400 hp Stralis X-Way Natural Power. Kamyon biyolojik CNG ile çalışmaktadır ve CIFA tarafından geliştirilen Energya hibrit eklenti beton mikseriyle donatıldı. Mikser, bir lityum aküyle güç verilen bir elektrik motoruyla çalıştırılıyor. Ayrıca yavaşlarken kamyonun enerjisini geri kazandıran bir Kinetik Enerji Geri Kazanım Sistemi’ne de sahip.


Renault Trucks, IAA’da Z.E. Elektrikli Serisini Tanıttı

Renault Trucks, Hannover’de gerçekleşen 67. IAA Fuarı’nda yedi aracını sergiledi. Z.E. model elektrikli araçların büyük ilgi gördüğü fuarda Renault Trucks’ın odak noktası, elektromobilite oldu.

Elektromobilitenin öncüsü olan Renault Trucks, yakın zamanda şehir içi kullanım için tasarlanan ikinci nesil yüzde 100 elektrikli araçlarını piyasaya sunacağını duyurmuştu. IAA 2018 Fuarı ziyaretçileri, Renault Trucks standında elektrikli serisine ait Master Z.E. ve D Wild Z.E. modellerini incelediler.

Renault Trucks Başkanı Bruno Blin fuarda düzenlenen lansmanda; “On yıl önce şehir içinde hava kirliliğinin azaltılması ve kentsel yaşamın iyileştirilmesi için elektrikli kamyonların kullanımına önderlik ettik. 10 yıldır elektrikli araçlarımızı geliştiriyor ve satış sonrası ağımızı bu araçlar için hazırlıyoruz. Bugün ise performansı kanıtlanmış elektrikli araç serimizi sunuyoruz ve servis ağımızdaki uzmanlar elektromobiliteye geçiş konusunda müşterilerimize yardım etmek üzere hazır. Bugün elektrikli kamyonlar, müşteriler için karlı bir çözüm haline geliyor. On yıl önce öncüydük, şimdi ise gerçek bir uzmanız,” dedi.

Renault Trucks D ve Renault Trucks D Wide Z.E.

Renault Trucks D.Z.E’nin özel olarak tasarlanmış yeni 16 tonluk versiyonu, şehir içi ve ısı kontrollü teslimatlar için ideal. Renault Trucks D Wide Z.E. ise daha etkili atık toplama operasyonları için 26 tonluk versiyonu ile sunulacak. Orta ağırlıktaki hizmetler için kullanılacak Renault Trucks Z.E., kullanım ve batarya yapılandırmasına bağlı olarak 300 km’ye kadar mesafe kat edebilecek. Hızlı alçak akım şarj özelliği sayesinde Renault Trucks D.Z.E ve Renault Trucks D Wide Z.E. lityum-iyon bataryaları, bir iki saat gibi kısa süreler içinde 150 kW Combo CCS konektör aracılığıyla şarj edilebiliyor. Bu durumda üç fazlı 380V 32A’lık bir endüstriyel elektrik prizi kullanımı uygun oluyor. Kullanım ve kaporta ile ilgili maksimum esneklik sağlamak üzere Renault Trucks D.Z.E. ve Renault Trucks D Wide Z.E. güç çıkışı (PTO) ve standart mekanik ara yüzle donatılıyor.


Daimler’den IAA’da Kamyon Otobüs ve Hafif T
icari Gösterisi

Çatısı altındaki kamyon, otobüs, hafif ticari araçlarla fuarın en büyük alanlarından birinde yer alan Daimler, çevre ve güvenliğin öne çıktığı çözümlerini sergiledi.

Daimler Kamyon Grubu IAA’da, dünyanın ilk yan aynaları olmayan, bunun yerine kamera sistemine sahip yeni Actros ve tamamen elektrikli eActros’u sergiledi. Yenilenen Actros’un uzun yol testleri Mercedes-Benz Türk Aksaray Kamyon Fabrikası’nda yapılıyor ve tüm onaylar buradan veriliyor. Dünyada bir ilk olarak sunulan ve alışılagelmiş aynaların yerini alan MirrorCam bir yandan aerodinamik iyileştirmeye katkı sağlarken, diğer yandan ise daha geniş bir görüş açısı sunarak sürücünün hayatını kolaylaştırıyor, sürüş güvenliğine katkı sağlıyor. Aynaların yerini alan kameraların daha az alan kaplaması sayesinde sürücünün çapraz görüş açıları iyileşiyor.

Diğer sürüş destek sistemleriyle birlikte çalışan Active Drive Assist otonom sürüşe giden yolda önemli bir kilometre taşı olarak dikkat çekiyor. Radar ve kameralardan elde edilen verileri harmanlayan ve dur-kalk özelliğine sahip mesafe takip sistemi ile şerit takip sistemlerini kullanarak tüm seyir hızlarında çalışıyor. Yeni Active Brake Assist 5 sistemin yaya algılaması halindeki tehlikeli durumlarda fren yaparak sürüşe müdahale ediyor. Sideguard Assist ise yayalar dışında hareket halindeki veya sabit nesneleri algılayarak çarpışma olasılığında sesli bir uyarı ile devreye giriyor. Daha da geliştirilen hız sabitleme sistemi Predictive Powertrain Control, kavşak ve otoyol katılım noktalarını da algılayabiliyor. Trafik işareti tanımlama sistemi trafik işaretlerini sürücüye ileterek sürüş güvenliğine katkı sağlıyor. Gelişmiş aerodinamik tasarımı, birbiriyle iletişim içerisinde çalışan elektronik sistemleri, Powershift3 şanzımanla birlikte sunulan yeni Economy+ sürüş modu sayesinde yeni Actros’un yakıt tüketimi otoyol sürüşlerinde yüzde 5’e kadar azalıyor.

Bir başka IAA yeniliği olarak tamamen elektrikli eActros dikkat çekiyor. 2 yıl kadar önce yine IAA’da dünya tanıtımı yapılan eActros aradan geçen süre içerisinde daha da geliştirildi ve müşteri test sürüşleri kapsamında aktif olarak günlük yaşamda kullanılmaya başlandı. Mercedes-Benz eActros’ta aks kafalarına yakın konumlandırılan iki adet 126 kW gücünde elektromotor görev yapıyor. Motorlar araç iskeleti veya iskeletin altına entegre edilen 240 kWh kapasiteli bataryalarla besleniyor. Sistem 200 km’ye kadar menzile imkân tanıyor.

Citaro Hybrid’e Yılın Otobüsü Unvanı

Yeni Mercedes-Benz eCitaro’nun dünya tanıtımını yapan Daimler Otobüs Grubu ise yeni Mercedes-Benz Tourismo ve Setra TopClass S531 DT modelleriyle ilgi çekti.

Daimler Otobüs grubuna ait, dünya tanıtımı IAA Fuarı’nda gerçekleştirilen Citaro Hybrid ise 2019 yılı için “Yılın Otobüsü” seçildi.

Mercedes-Benz Hafif Ticari Araçlar Grubu’nda Elektrikli Sprinter-eVito

Mercedes-Benz Hafif Ticari Araçlar ürün gamının en önemli üyelerinden olan ve sınıfının en çok satan modeli olan Mercedes Benz Sprinter, zengin ürün çeşitliliğiyle farklı ihtiyaçlara çözüm üretiyor. Kapalı kasa, camlı ve kasalı, önden çekişli, arkadan itişli veya dört tekerlekten çekişli, düşük emisyonlu dizel motor veya sıfır emisyonlu elektrikli olmak üzere toplam 1.700 farklı kombinasyona sahip olan Sprinter her türlü kullanıcı beklentisini karşılayan bir alternatif sunuyor. Kullanım amacına bağlı olarak 3250mm ile 4325mm arasında beş farklı dingil mesafesi ile 17 m3’e kadar kargo alanı çözümleri sunuyor. Yeni Mercedes-Benz Sprinter, her biri yüksek yakıt verimliliğine sahip zengin motor çeşitliliğiyle yollara çıkıyor.

Mercedes-Benz standartlarına uygun olarak son derece kaliteli ve konforlu bir iç mekana sahip olan yeni Sprinter, zengin bir donanım seviyesiyle yollara çıkarken aynı zamanda bünyesinde barındırdığı yenilikçi güvenlik donanımları ve sürüş destek sistemleriyle de sınıfının standartlarını yeniden belirliyor. Radar tabanlı mesafe takip sistemi DISTRONIC öndeki aracı belirli bir mesafeden takip ediyor. Öndeki aracın yavaşlaması halinde sistem fren yapıyor ve gerektiğinde aracı tamamen durduruyor. Aktif şerit takip sistemi aracın istem dışı olarak içinde bulunduğu şeridin dışına çıkması halinde sürücüyü direksiyonu titreterek uyarıyor ve sürücünün herhangi bir reaksiyon göstermemesi halinde tek taraflı fren müdahalesiyle aracı şeridine sokuyor.

Mercedes-Benz Vito üç farklı gövde uzunluğu, iki farklı motor seçeneği ve üç farklı aktarma sistemiyle üretiliyor ve farklı kullanım ihtiyaçlarına çözüm sunuyor. 1300 kg’a kadar yük taşıma kapasitesine sahip Vito 4,90m, 5,14m ve 5,37m olmak üzere farklı gövde uzunlukları ile üretiliyor. Kullanım amacına yönelik farklı kapı çözümleriyle kombine edilebilen Vito’da sürücü dikkat dağınıklığı algılama sistemi, yan rüzgar asistanı ve lastik basınç uyarı sistemi gibi güvenlik donanımları standart olarak sunulurken; aktif park asistanı, mesafe takip uyarı sistemi, kör nokta asistanı veya şerit takip asistanı gibi güvenlik donanımları isteğe bağlı olarak sunuluyor.

Daimler, IAA Ticari Araç Fuarı 2018’de Mercedes-Benz eVito ve eSprinter ile elektrikli ticari araç çözümleri de sunuyor. 5140mm ve 5370mm olmak üzere iki farklı gövde tipiyle satışa sunulacak olan Mercedes-Benz eVito’da 85 kW gücünde bir elektromotor görev yapıyor. 41 kWh kapasiteli batarya, 150 km’ye kadar menzil sunarken en zorlu kullanım koşullarında bile 100 km menzil sunuyor. Araç zemininde gizlenen bataryalar sayesinde 6,0 ve 6,6 m3 kargo alanı sorunsuz bir şekilde kullanılabiliyor. Şubat ayında dünya tanıtımı yapılan Mercedes-Benz eSprinter’da 85 kW gücünde bir elektromotor görev yapıyor. 41 kWh kapasiteli bataryayla 115 km menzile ulaşan eSprinter ise, 55 kWh kapasiteli batarya ile 150 km’ye kadar menzil sunuyor.


Scania’dan Alternatif Yakıtlı Ticariler

Scania Hannover Uluslararası Ticari Araç Fuarı’nda yeni motor seçenekleri ve elektrikli araçlardan oluşan ürün gamını sergiledi.

Karayolu taşımacılığı, düşük karbon ve sıfır egzoz emisyonu konularında temel bir dönüşümden geçerken, Scania IAA Fuarı’nda alternatif yakıtlara uygun çözümleri ile yer aldı.

Fuardan bir gün lansmanı yapılan TRATON markası altında fuara katılan Scania, çekici ve otobüslerden oluşan geniş ürün gamı ile birlikte sürdürülebilir taşımacılık adına geliştirdiği teknolojilerin önemli bir adımı olan plug-in hibrit dağıtım kamyonu ve biyoetanol yakıtlı 410 HP gücündeki 13 litrelik yeni motor alternatifini de ilk kez tanıttı.

Scania PHEV Teknolojisiyle Yüzde 15 Yakıt Tasarrufu Sunuyor

IAA Fuarı’nda ilk kez tanıtılan, düşük karbon ve sıfır emisyon hedefleri doğrultusunda yola çıkardığı hibrit dağıtım aracı, şehir içi operasyonlarda elektrikli motoru ile yol alacak. Bataryalar, yük boşaltma işlemleri sırasında 20 dakikada şarj edilebilecek. Elektrik enerjisi sayesinde yüzde 15’e varan yakıt tasarrufu sağlayan hibrit dağıtım aracı, 0 emisyon ile 10 kilometre menzile sahip.  Şehir içi dağıtım operasyonları için sunulan hibrit teknolojisine sahip araçta, beş silindirli, dizel veya bioyakıta uygun DC09 motor bulunuyor. Elektrik motoru ise 130 kW (177 hp) güç ve 1.050 Nm tork üretiyor. Şarj edilebilir lityum bataryanın kapasitesi ise 7.4 kWh.

Scania’nın tanıtımını gerçekleştirdiği bir yenilik ise 410 hp gücünde 13 litrelik biyoetanol motor. Yüksek tork-düşük devir felsefesiyle uyuşan yeni motor, dizel karşılığı ile aynı performansı sunuyor. Bölgesel dağıtım ve inşaat operasyonları için ideal bir seçenek olarak sunulan “Biyoetanol”, karbondioksit salımını yüzde 90’a varan oranda azaltıyor.

Scania standında, uluslararası nakliyede sağladığı yakıt tasarrufu ile en çok tercih edilen modellerin başında gelen R serisi, inşaat alanlarının en güçlü seçeneği 450 hp gücündeki 8×4 modeli ile XT serisi, kısa bir süre önce tanıtımı gerçekleştirilen dağıtım aracı L serisi ve alternatif yakıtlı motorlara sahip otobüs modelleri de yer aldı.


MAN Fuara İşi Sadeleştirme Sloganıyla Katıldı

Scania ve Wolkswagen Ticari Araçlar ile birlikte TRATON salonunda fuara katılan MAN standında düzenlenen basın toplantısında konuşan MAN Truck & Bus AG Yönetim Kurulu Başkanı Joachim Drees şunları söyledi “Müşterilerimizin işlerini daha basit, daha kârlı, daha sürdürülebilir ve geleceğe hazır hale getirmelerine yardımcı oluyoruz.” “Elektrikli hareketlilik, dijitalleşme, otonom sürüş – müşterilerimizin çoğu bu konular söz konusu olduğunda daha bilinçli olmak istiyorlar. IAA’da karmaşık sorulara basit cevaplar vermek istiyoruz. “Bunu yapmak için, müşterilerimizin ihtiyaçlarına göre uyarlanmış çözümler üretiyoruz ve işlerini daha basit, daha kârlı, daha sürdürülebilir ve geleceğe hazır hale getirmelerine yardımcı oluyoruz.”

MAN, IAA’da, MAN eTGM’nin tam elektrik dağıtım kamyonuna ek olarak, yeni MAN hafif ticari aracının elektrikli versiyonunu MAN eTGE’yi de sergiledi. MAN bu araçlarla 3 ila 26 ton arasında tüm şehir lojistik alanı için tam elektrik çözümleri sunan ilk üreticilerinden biri oldu. Joachim Drees, şehirlerin elektrikle çalışan ticari araçların en önemli uygulama alanı olduğuna inandığını kaydederek “Kent alanları, e-kamyonların güçlü yanlarını göstermeleri için en iyi sahne. Bu araçlar yerel olarak emisyon içermiyorlar ve böylece şehirlerdeki hava kalitesini iyileştirmeye katkıda bulunuyorlar. Şehrin mal ve yolcu taşımacılığının geleceğinin elektrikli araçlarda olduğuna inanıyoruz ”dedi.

MAN standındaki en önemli özel araçlardan biri de yeni fikirler ve yaratıcı çözümler ile dolu, elektrikli tahrikli bir şehir kamyonu olan MAN CitE oldu. Sadece 18 ayda geliştirilen 15 tonluk aracın şehir içi ulaşım için ödün vermeden tasarlandığı ifade ediliyor.

Kentsel alanlardaki teslimatçıların araçlarına günde 30 kez girip çıkabilmeleri nedeniyle, CitE alışılmadık şekilde düşük giriş yüksekliğine ve dikkat çeken geniş kapılara sahip. Yardımcı sürücü kapısı bir düğmeye basılarak açılan aracın kokpiti ise ergonomik olarak dikkat çekiyor ve düşük koltuk pozisyonu ve geniş yan camlar sayesinde sürücüye mükemmel bir panoramik görüntü sağlıyor.

MAN IAA 2018’de ilk defa verilen Kamyon İnovasyon Ödülünü de aldı. Alman Ekonomi ve Enerji Bakanlığı desteğiyle gerçekleştirilen MAN aFAS isimli çalışmayla bu ödüle layık görüldü. ZF TRW, WABCO ve Bosch gibi önemli sistem tedarikçilerin ve eğitim kuruluşlarının da katıldığı çalışmada özel sistemlerle donatılan MAN TGM 18.340 araç 4 bin kilometre tam otonom olarak test edildi ve bu süre içinde hiçbir kaza meydana gelmedi.


Volvo Trucks’tan Otonom Çekiciye Yeni Bakış Açısı

Fuarın en canlı stantlarından birine ev sahipliği yapan Volvo Trucks, en güçlü modellerini tanıttığı fuarda 2019 yılında pazara sunmaya hazırlandığı 27 tonluk Volvo FE elektrikli kamyon modelini de tanıttı. Fuarda bir konuşma yapan Volvo Trucks Başkanı Claes Nilsson, daha çevreci ve daha az ses imkanı sunan bu aracın şehirleri daha yaşanabilecek alanlar yapmak içi katkıda bulunacağını söyledi.

Volvo Trucks’ın başarılı modeli FH serisinin de 25. Yılı olması nedeniyle özel serisini de fuarda tanıttı. 2018 yılı içinde 1 milyonuncu Volvo FH çekicinin satılması bekleniyor. 1993 yılında yollara çıkan Volvo FH taşımacılık tarihinin en başarılı modellerinden biri olarak kabul ediliyor.

Başka bir yeni konsept olarak Volvo Trucks, sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ile çalışan kamyonlarını dafuarda tanıttı. Volvo’nun dizel motorlu modelleri ile aynı güce ve aynı sürüş kapasitesine sahip olan uzun mesafeli kamyon modelinin CO2 emisyonları, kullanılan yakıta bağlı olarak dizel araçlardan yüzde 20 ile 100 daha düşük olduğu ifade edildi. Bölgesel ve uzun mesafeli ağır yük taşımacılığı için yeni Volvo FH LNG ve Volvo FM LNG, 309 veya 338 kW (420 veya 460 hp) üreten motorlara sahip.

Fuarda çekici serisinin en güçlü modeli olan 750 bg gücündeki Volvo FH çekicisini de sergileyen Volvo Trucks, markanın gelecek konseptini dair ipuçlarını içeren yeni tam otonom çekicisiyle ilgili bazı detayları da paylaştı. Elektrikli ve otonom olarak çalışan Vera isimli çekici konsepti sürücü kabini ve gelenek motor alanı olmamasıyla dikkat çekiyor.


DAF Avrupa Pazarındaki Başarısını IAA’de Kutladı

Ağır ticari araçlardan oluşan ürün gamıyla IAA’daki geleneksel yerini alan DAF Trucks, bu yıl kutladığı 90. Yıl temasına özel araçlarını da sergiledi. 1967 model DAF A1600 kamyondan DAF CF Electric inovasyon çekiciye kadar DAF’ın en son LF, CF and XF modellerinin sergilediği standa markanın son dönemde kazandığı pazar başarısı da kutlandı.

Avrupa ağır ticari araç pazarındaki payını 2017’de 15,3’e çıkaran ve 2018’in ilk yarısında 16,5 paya ulaşan DAF Trucks, Birleşik Krallık, Hollanda, Belçika, Polonya, Romanya, Çek Cumhuriyeti ve Macaristan’da Pazar lideri konumunda ve Avrupa’nın en büyük kamyon pazarı olan Almanya’da da en fazla ithal edilen araç markası.

CF Elektrikli Inovasyon Truck

LF, CF ve XF’nin yanı sıra DAF, yenilikçi kamyonlarından biri olan DAF CF Electric’i IAA’de sergiledi. CF Electric, kentsel alanlarda 40 tona kadar GCW dağıtım uygulamaları için geliştirilmiş bir 4×2 çekici olarak dikkat çekiyor. Araç, tamamen elektrikli operasyon için VDL’nin gelişmiş E-Güç teknolojisini kullanıyor. Akıllı güç aktarma organının merkezinde 170 kWh lityum-iyon pil paketinden enerji üreten 210 kW elektrik motoru yer alıyor. Yüksek hacimli dağıtım uygulamaları için uygun olan CF Electric, yaklaşık 100 kilometre menzile sahip ve 30 dakika içinde gerçekleştirilebilen hızlı şarj veya 1,5 saat gibi kısa bir sürede tamamlanabilen tam şarj gibi özellikleriyle öne çıkıyor.  CF Electric kamyonlarının ilk serisinin bu yıl müşterilerle saha testlerine başlanacağı da verilen bilgiler arasında.

EN ÇOK OKUNANLAR

Sultantur 100 Tırsan Treyler ile Filosunu Güçlendirdi

Tırsan, Sultantur’a 100 adet Tenteli Perdeli Maksima Plus T.SCS X+ teslim etti. Sultantur bu yatırım ile filosundaki Tırsan sayısını 400’e çıkarmış oldu. Tırsan Adapazarı Mega...