MAN Kamyon ve Otobüs Ticaret A.Ş.’nin geleneksel basın buluşması, bu yıl 12 Aralık tarihinde Taksim’deki Divan İstanbul’da gerçekleştirildi. MAN Kamyon ve Otobüs Ticaret A.Ş.’den Otobüs Satış Direktörü Can Cansu, Kamyon Satış Direktörü Serkan Sara, İkinci El Satış Direktörü Aydın Yumrukçal ve Satış Sonrası Hizmetler Direktörü Şinasi Ekincioğlu ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda, otobüs, kamyon, ikinci el pazarları ile satış sonrası hizmetler alanında 2017 yılı değerlendirildi.
Düşen Otobüste Pazarında Pay Yüzde 22
Otobüs pazarının 2017’de bir önceki yıla göre ciddi oranda daraldığına dikkat çeken MAN Kamyon ve Otobüs Ticaret A.Ş. Otobüs Satış Direktörü Can Cansu, şunları söyledi: “Türkiye’de seyahat otobüs pazarı geçen yıl bin 180 adetlerdeydi. Bu yıl ise bu pazarın 600 adetlerde kapanacağını tahmin ediyoruz. Ülkemizde yaşananlarla pazarda büyük bir daralma yaşanırken geçen yıl yüzde 14 olan payımızı yüzde 22’ye çıkarttık. Kasım 2017 sonu itibarıyla 129 adet otobüs sattık. 2 aks ve 13 metre uzunluğundaki yeni nesli MAN Lion’s Coach ve yine 2 aks 13 metre versiyonu Neoplan Tourliner ile Türkiye otobüs pazarında 2018’de fark yaratmaya devam edecek. 2018 yılında da pazar payımızı artırmayı amaçlıyoruz. Bu yıl Yeni Tourliner’i pazara sunduk. Gelecek yıl yeni nesil MAN Lion’s Coach’u pazara sunacağız.”
MAN markasının bütün seyahat otobüslerinin Ankara’da üretildiğine Cansu, MAN Türkiye otobüs üretimin ise 2 bin adetleri aştığını da sözlerine ekledi.
Kamyonda İnşaatın Payı Zirveye Çıktı
2017 yılında Ekim ayı sonu itibari ile 12 ton üstü kamyon pazarında da daralma yaşandığını söyleyerek sözlerine başlayan MAN Kamyon ve Otobüs Kamyon Satış Direktörü Serkan Sara, Bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 6’lık bir daralma gözlendiğini belirterek, “MAN Kamyon 2017 yılında TAİD tarafından paylaşılan satış rakamlarına bakıldığında pazar payını en çok yükselten marka konumunda” dedi.
2017 12 ton ve üstü kamyon pazarının yılı 19 bin 500 – 20 bin adetlerde kapanacağını söyleyen Sara, Kasım sonu itibarıyla Türkiye pazarında yüzde 9.7’lik paya sahip olduklarını belirterek; MAN ithal araçta ilk sırada, toplam pazarda ise üçüncü sırada yer aldıklarını kaydetti. Türkiye kamyon pazarının şekil değiştirdiğini; Çekicinin yüzde 30’da kaldığı kargo araçlarının ise yüzde 10 pay aldığı pazarda inşaat araçlarının payının yüzde 60’lara ulaştığını açıklayan Sara, inşaatta geleneksel olarak güçlü bir konumda olmalarının bu artışa yardımcı olduğunu söyledi.
Kamyon pazarındaki rakamların Türkiye gibi büyük bir ülke için az olduğuna dikkat çeken Sara, şunları söyledi: “2018 yılında Türkiye pazarında satışına başlayacağımız yeni çekicilerimizle çekicideki payımızı artırmayı amaçlıyoruz. Gelecek yıl kamyon pazarının yüzde 10 artış göstereceğini öngörüyoruz. MAN olarak bizim amacımız gelecek yıl pazar payımızı yüzde 10’un üstüne çıkartmak. Özellikle 2017’nın ikinci yarısından itibaren müşteriler EURO 6C araçlarla tanıştı. MAN’ın teknoloji alanındaki öncülüğü, EURO 6C ile bir kez daha tecrübe ve tescil edildi. Euro 6C araçlarımızda teknik anlamda bir çok gelişme yaşandı. Euro 6 araçlarımıza göre yeni seri Euro6C araçlarımızdaki en önemli geliştirme araç performansının en belirgin öğesi olan motorlarda yaşandı. Yeni seri araçlarımızda kullanılan motorlar bir önceki seriye oranla 20 hp daha fazla güç ve 200 Nm ilave tork değeri sağlıyor.”
İkinci Elde Geri Alım Taahhütlü Satışları
MAN TopUsed Türkiye’nin, MAN Almanya merkez ve global pazarlar ile işbirliğini her geçen gün arttırdığını vurgulayan MAN Kamyon ve Otobüs Ticaret A.Ş. İkinci El Satış Direktörü Aydın Yumrukçal, 2017 yılında yapılan yurt dışı satışların önemine işaret ederek şöyle konuştu:
“Bir taraftan Euro6 normuna geçiş, diğer taraftan yükselen kurların etkisi ile 2. el kamyon & çekici pazarı, 2017’de hareketli bir yıl geçirmiştir. Yaşanan ekonomik gelişmelerle birlikte daralan kamyon & çekici pazarında takas projelerinin de azalmasıyla birlikte MAN TopUsed, yılın ikinci yarısından itibaren serbest alımlara ağırlık vermiştir. MAN TopUsed’ın 2017 yılını 630 kamyon / çekici ve treyler ile kapatacağını öngörmekteyiz. Türkiye’de şimdi 2. Elde de bakım paketli satışları ilk başlatan markayız. Başka hiçbir rakibimiz ikinci elde bakım paketli ve geri alımlı satışlar gerçekleştirmedi.
TopUsed, 2. el otobüste ise gerçekleştirdiği 175 adetlik satış ile 2017 yılı hedefini henüz Kasım ayında yakaladı. TopUsed’in 175 adetlik 2. el otobüs satışının yüzde 45’ini ise; Almanya, Belçika, Bosna, Bulgaristan, İtalya, KKTC, Kosova, Makedonya, Polonya ve Yunanistan gibi ülkelere gerçekleştirilen yurtdışı satışlar oluşturdu.