Ana SayfaManşetİntermodal Taşımacılığın Yeni Gözdesi Treylerlere Büyük İlgi

İntermodal Taşımacılığın Yeni Gözdesi Treylerlere Büyük İlgi

İntermodal Taşımacılığın Yeni Gözdesi Treylerlere Büyük İlgi

Son dönemde özellikle Avrupa güzergahlarında Türk taşımacıların daha fazla intermodal taşımacılık projelerine dahil olması vinçle elleçlenebilen treylerlere olan ilgiyi de artırdı.

Artan taşımacılık maliyetleri karşısında farklı modların birlikte uygulandığı intermodal operasyonların önemi hızla artıyor. Uluslar arası taşımacılık altyapılarının kullanımıyla küresel işbirliklerinin yolunu açan intermodal taşımacılık aynı zamanda ekipmanlarda da bazı değişikliklerin yapılmasını talep ediyor.

Başka coğrafyalarda da örnekleri olmasına rağmen özellikle Türk taşımacıların yoğun olarak faaliyet gösterdiği Avrupa ülkelerindeki partnerleriyle yaptıkları önemli sözleşmeler ve kurulan işbirlikleri gelecekte intermodal taşımacılığın etkisini daha da artıracağının sinyallerini veriyor.

İsim Yine Kafa Karıştıracak

intermodal-treyler-2Daha önce geleneksel treylerlerin ve konteynerlerin yoğun olarak kullanıldığı intermodal uygulamalarda son yıllara damgasını vuran yeni trend ise İngilizce olarak “Craneble semi-trailer” ismiyle bilinen ve Türkçesi vinçle elleçlenebilen treyler. Ancak endüstride başı çeken ulusların terminolojiye etkisini düşündüğümüzde Treyler endüstrisindeki güçlü Alman etkisiyle “omuzda veya sırtta taşıma” anlamına gelen Huckepack ismiyle de anılan vinçle elleçlenebilen treylerler gelecekte önemi çok daha artması beklenen intermodal taşımacılığın da en önemli araçlarından biri olacak.

Büyük ihtimalle terminolojiyle ilgili en yaygın yanlışların yaşandığı alanlar; taşımacılık ve taşımacılık ekipmanlarının da yer aldığı üstyapı ve yarı römork endüstrileridir. En başta Fransızca “Uluslararası Karayolu Taşımacılığı” anlamına gelen Transports Internationaux Routiers’in baş harflerinden oluşturulan bir kısaltma olan TIR, artık treyleri olan uzun nakliye araçlarının tek ismi gibi kullanılıyor. Amerikan Dorsey markasının Marshall yardımlarıyla ilk defa Türkiye’ye gelmesinin ardından yarı römorklara dorse denmesi sektörü nasıl etkilediği çok açık.

Büyük Taşımacılar Adım Attılar

Türk taşımacılık dünyasında Netlog Lojistik, Ekol Lojistik, Mars Lojistik, Omsan Lojistik gibi firmalar bugüne kadar normal treylerlerin yanı sıra intermodal taşımacılığa uygun treylerler kullanıyorlardı. Ancak karayolu güzergahlarındaki sorunların bitmemesi ve maliyetlerin çok hızlı artışı demiryolu taşımacılığının nispeten daha da kolaylaşması düşünüyoruz daha pratikleşen intermodal taşımacılığa ve vinçle elleçlenebilen treylerlere olan talebi patlattı.

Treyler Yatırımı Yaparken Geleceği Düşünün

Son 3-4 yıllık süre içinde başta Almanya olmak üzere Avrupa taşımacıların yatırımlarını hızla elleçlenebilen treylerlere çevirirken bugün satılan treylerlerin yüzde 90’dan fazlasının değişime uğradığı ifade ediliyor. Avrupa’da elleçlenebilen treylerlere gösterilen talep fiyat dengelerini de değiştirdi be başlangıçta iki model arasındaki düşük fiyat farkı da zamanla ortadan kalktı.

Bugün Türkiye’de belli ölçeğe ulaşmış firmalar dışında elleçlenebilen treylerlere büyük  bir ilgi olduğunu söyleyemesek bile gelecek yakın dönemde bu dengenin değişebileceğini öngörebiliriz.

Lojistik devlerinin öncülük etmesi, orta ve daha küçük ölçekli şirketlerin intermodal faaliyetler içinde daha çok yer alması ve/veya yer alma ihtimali daha yatırım yapılırken iki kere düşünülmesini gerektirecek.

Yarı Römorklar Demiryolu Taşımacılığına Uygun Hale Geliyor

Genel olarak artan maliyetlerin düşürülmesine yönelik olarak şekillenen intermodal uygulamalarda kullanılan elleçlenebilen treylerler sadece vinç tarafından kaldırılan yüklü treylerin şasisinin güçlü olması yetmiyor. Farklı demiryolu taşımacılık gerekliliklerinin de yerine getirilmesi gerekirken çatı yarı römork trene bindiğinden için üstyapıda da değişiklik yapmak zorunda kalınıyor Tren üzerinde giden bir treyler tünel içine girdiği zaman yüksek bir basınca maruz kalıyor. Bu şekilde tavan brandalarının ya da çatının zarar görmemesi için basınçlara karşı havalanmayan branda sistemlerinin ve kıvılcımlara karşı yanmaya karşı mukavemeti artırılmış brandaların kullanılması gerekiyor.

Tırsan Bu Alanda İlk Oldu

Avrupa’da elleçlenebilen treylerlere olan talebin artması ve yeni modellerin çeşitli modifikasyonlarla intermodal taşımacılığa uygun hale getirilmesi sürecinde en hızlı tepkiyi veren Türk treyler devi Tırsan Treyler oldu.  Özellikle 2 yıl önce yaptığı dev teslimatlarla Türkiye’de bu araçların Türkiye’de tanınmasına öncülük eden Tırsan, bu araçları ihraç da ediyor. Piyasada kimsenin duymadığı bir dönemde Ar-Ge merkezinde bu araçları geliştiren Tırsan bu

Krone Yerli Üretimle Hız Kazandı

Karayolu, Ro-Ro, kombine tren, kombine taşımacılığına uygun donanımlar ve şasi yapısı ile üretilen olan Huckepack modeli, çatının ve yan perdelerin birbirinden bağımsız hareket edebildiği üst yapı sistemini kullanıcılarına standart olarak sunuyor. Son dönemdeki önemli yatırımlardan büyük pay alan Krone, isteğe bağlı olarak farklı iç net yüksekliklerle üretilebiliyor ve P393, P395, P397 ve P400 gibi Huckepack profillerinin tüm gereksinimlerine uygun, zorunlu standartlar ve sertifikasyonları sağlayabiliyor.

Otokar Hızla Büyüyen Pazardan Yüksek Pay Bekliyor

2013 yılının son günlerinde yeni elleçlenebilen treylerlerinden bahseden Otokar ise özellikle büyük umut taşıyor bu treylerle ilgili olarak. 2014 satışlarını yüzde 100 oranında artırmayı hedeflediklerini Otokar, ADR’li tankerle birlikte tren taşımaları için özel üretilen yarı römorklarıyla satışlarını iki katı arttırmayı hedefliyor.

Koluman Mega Perdeli Huckepack’le İddialı

Koluman Otomotiv Endüstri A.Ş. intermodal taşımacılık için geliştirdiği Mega Perdeli Huckepack ürünü Avrupa Deutsche Bahn Onaylı  e, f, g ve i vagon tiplerine uygun olarak üretiliyor.  EN 12642 CODE XL yük emniyet sertifikasına sahip olan bu ürünün brandası özel dokuma ve anti kıvılcım özellikli. Kayar perde ve gümrük halkası M2 alev yürümez özelliğine sahiptir. Tavan brandası da Carapax dokuma ve yine anti kıvılcım özellikli olan Mega Perdeli Huckepack, şasisi de daha güçlü.

Reklamspot_img

EN ÇOK OKUNANLAR

Renault Trucks’ta Satış Sonrasına Yeni Atama

Renault Trucks ekibine yeni katılan Mehmet Doğan, Renault Trucks Türkiye Satış Sonrası Hizmetler ve Bayi Geliştirme Direktörü olarak atandı.  Kariyer hayatına 2000 yılında başlayan Mehmet...