Treyler Sanayicileri Derneği (TREDER), Avrupa’nın 10 ülkesinden gelen treyler sektörünün teknik komite temsilcilerini İstanbul’da ağırladı. Treyler ve üstyapı sektöründeki yeni regülasyonların gündeme geldiği CLCCR (International Association of the Body and Trailer Building Industry) Teknik Komite Toplantısı’nda, özellikle çevre ve güvenlik konusu ağır bastı.
TREDER, CLCCR-TC üyeleri onuruna İstanbul Boğazı’nda teknede akşam yemeği düzenlerken, CLCCR-TC Başkanı Arnaldo Ghilardi (İtalya), Teknik Komite Sekreteri David Francis (İngiltere) ve diğer katılımcılar, TREDER’le bir araya gelmekten duydukları memnuniyeti ifade ettiler
Avrupa’nın treyler üreticilerinin çatı kuruluşu olan aynı zamanda TREDER’in de üye olduğu CLCCR’nin 2018 Teknik Komitesi Toplantısı 1-2 Ekim tarihlerinde İstanbul Swissotel’de gerçekleştirildi. Toplantıya CLCCR-TC Başkanı Arnaldo Ghilardi, Teknik Komite Sekreteri David Francis ve 10 ülkeden temsilci katılırken, TREDER Genel Sekreteri Ayhan Eryazar, Teknik Komite Üyesi Tahsin Doğan ve Zafer Halli de toplantılarda hazır bulundu.
Toplantıda özelikle Avrupa’daki treyler endüstrisi için var olan ve getirilecek olan regülasyonlar gündeme geldi. AB komisyonu tarafından yayımlanan ve 2007/46/EC direktifi yerine geçecek olan yeni çerçeve EU 2018/858 regülasyonu, karbondioksit emisyonunu düşürmek için EU 1230/2012 kütle ve boyutlar regülasyonunda yapılacak değişiklikler önemli bulunuldu.
Ayrıca Fransa önerisi olarak gündeme gelen ve ECE R73 yan koruma regülasyonunun taslak içeriği ve etkileri, BREXIT süreci ile İngiltere tip onay otoritesi tarafından verilmiş olan tip onayların durumu,
detaylı bir şekilde ele alındı ve taslak değişiklikler ile ilgili olarak CLCCR-TC’nin pozisyonu ve önerilerinin ilgili çalışma gruplarına iletilmesine karar verildi.
CLCCR-TC Başkanı Arnaldo Ghilardi, TREDER’in mükemmel bir ev sahipliği gösterdiğini belirterek, Türkiye treyler pazarı hakkında şu değerlendirmede bulundu: “Hepimizin bildiği gibi Türk treyler pazarı bir düşüş gösteriyor. Türkiye’nin, taşımacılık kuralları, Avrupa’nınki ile neredeyse birebir aynı. Ancak kuralların veya kanunların uygulanmasında bir sorun var. O yüzden her ne kadar Türkiye’de üretim cazip gelse de özellikle kontrollerle ilgili bu açıdan bazı sorunlar çıkıyor. Kanunların uygulanmasındaki sorunlar da aşılırsa Türkiye daha sürdürülebilir bir pazara kavuşacaktır”
Başkan Saltık: “TREDER, uluslararası karar mekanizmalarında yer alıyor”
TREDER Başkanı Kaan Saltık ise şu açıklamaları yaptı: “Avrupalı meslektaşlarımızı bir kez daha Türkiye’den ağırlamaktan mutluluk duyduk. Avrupalı dostlarımız özellikle Türkiye’ye tekrar gelmek istediler. Bu ülkemiz ve derneğimiz adına olumlu bir gelişme diye düşünüyorum. TREDER sadece ulusal anlamda değil uluslararası anlamda da karar mekanizmalarında yer alıyor. CLCCR’nin daimi üyesiyiz ve bütün toplantılara derneğimizden görevlendirdiğimiz arkadaşlar takip ediyorlar. Onlara da bu vesile ile teşekkür etmek istiyorum. Zira zamanlarını ve enerjilerini sektör için harcıyorlar ve sektörümüze önemli bir katkı sağlıyorlar.”
TREDER’in Ekim Yönetim Kurulu Toplantısı Yalçın Dorse’de yapıldı
Treyler sektörünün tek temsilcisi Treyler Sanayicileri Derneği (TREDER), yönetim kurulu toplantısını 4 Ekim 2018 tarihinde Yalçın Dorse’nin Silivri’deki Merkez Fabrikası’nda gerçekleştirdi. Toplantıda değerlendirilen konular arasında; IAA Ticari Araçlar Fuarı, Türkiye ve Avrupa’daki sektörel ve ekonomik gelişmeler, Tavsiye Edilen Tedarikçi Projesi ve CLCCR Teknik Komite Toplantısı yer aldı.
Yalçın Dorse’nin fabrikasını da ziyaret eden TREDER Yönetim Kurulu Üyeleri, burada şirket sahibi Yalçın Şentürk’ten tesis ile ilgili bilgi aldı. 2010 yılında Silivri’deki yeni tesiste üretime başladıklarını sadece Türkiye için değil 55 ülkenin ihtiyaçlarını karşıladıklarını Şentürk, “2 akstan 10 aksa varan, esnek üretim programına sahip özel araç üretiyoruz. Ürünlerinde bağımsız hidrolik, salınır hidrolik (pandle / swing), hidrolik dengeleyici, hava, makas ve tandem gibi birçok süspansiyon sistemlerini uyguluyoruz. Ayrıca tek, çift, üç ve dört kere uzar olmak üzere 60 metreye varan teleskopik uzar şasi seçenekleri sunuyoruz. Mükemmel manevra kabiliyeti için 70 derece dönüş açısına varan pandle akslı hidrolik dümenleme, 59 derece dönüş açısına varan bağımsız hidrolik dümenleme, 45 derece dönüş açısına varan rotlu hidrolik dümenleme ve 22 dereceye varan kendinden dümenleme sistemleri kullanıyoruz. Bugün üretimimizin nereyse tamamını ihracat ayırmış durumdayız” şeklinde konuştu.
TREDER Başkanı Kaan Saltık, Yönetim Kurulu toplantısını Yalçın Dorse tesislerinde yapmaktan dolayı son derece memnun olduğunu belirterek, şunları söyledi: “TREDER üyemizin ihracata dayalı büyümesini görmek hepimizi ziyadesiyle mutlu ediyor. Treyler sektörümüzün geleceği ihracata dayalı büyümede. Bu sadece sektörümüzün değil, aynı zamanda ülkemizin de geleceği”