2016 yılının pek çok olumsuz olaya rağmen beklenen kadar kötü geçmediğini aktaran MAN Kamyon ve Otobüs Ticaret A.Ş. yetkilileri 2017 yılına olumlu bakıyorlar.
Ağır ticari araçların öncü markası MAN Kamyon ve Otobüs Ticaret A.Ş. yönetimi, düzenlediği bir basın toplantısıyla 2016 yılını değerlendirerek 2017 yılı öngörülerini paylaştılar. Toplantıya MAN Kamyon ve Otobüs Ticaret A.Ş. adına Otobüs Satış Direktörü Can Cansu, Kamyon Satış Direktörü Serkan Sara, İkinci El Satış Direktörü Aydın Yumrukçal ve Satış Sonrası Hizmetler Direktörü Şinasi Ekincioğlu ev sahipliği yaptı.
2016 yılını değerlendiren ve 2017 yılı beklentilerini paylaşan MAN Kamyon ve Otobüs Ticaret A.Ş. Otobüs Satış Direktörü Can Cansu, 2016 yılında seyahat otobüsü pazarının, bin adetlik beklentilerin üzerinde yaklaşık bin 150 adetlik toplam satış rakamı ile biteceği öngörüsünü paylaşarak şöyle konuştu: “Otobüs pazarı, yaşanan sosyo-ekonomik hareketliliğe karşın 2016’da bir önceki yılki büyüklüğünü korudu. MAN olarak, pazarda yüzde 17 civarında bir pay bekliyoruz.”
Sara: “MAN Kamyon 2016 yılında pazar payını en çok yükselten marka konumunda”
Çeşitli sıkıntılarla mücadele edilen 2016 yılında, Kasım ayı sonu itibari ile 12 ton üstü kamyon pazarında, bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 35’lik bir daralma gözlendiğini belirten MAN Kamyon ve Otobüs Ticaret A.Ş. Kamyon Satış Direktörü Serkan Sara, “İstanbul-İzmir Otoyolu, ve Üçüncü Havaalanı gibi dev projeler devam ediyor. Bunlar da pazarı canlı tutan önemli unsurlar” dedi.
Havaalanı projesinde çalışan Orkun İnşaat’ın 300 adet MAN araç kullandığını da vurgulayan Sara, bu zorlu inşaat alanında başarılı olmanın kendileri için çok önemli olduğunun altını çizdi.
5 adet ve üzeri araç alan müşterilerine ekonomik sürüş ve telematik eğitimi vereceklerini kaydeden Sara, TÜV tarafından gerçekleştirilen “Ticari Araç Arıza Raporu”nda dördüncü sene birinci olduklarını da belirtti.
Euro 6C İle MAN Daha Verimli Olacak
2017 yılında özelikle ikinci yarıda bekledikleri gelişmelerle 20-27 bin adet arasında Pazar beklediklerini açıklayan Sara, 2016 yılında Euro 6 satışlarına tam olarak geçilemediğini ancak asıl geçişin 2017 yılında olacağını vurguladı. Sara, “Pazarın önemli ölçüde daralmasına rağmen bizim için çok güzel geçen bir yıl oldu. Geçtiğimiz yıl yüzde 7.2 ile kapatmıştık. Bu yıl yüzde 10-11 arasında bir pazar payı elde edeceğiz. Yılı 2 bin 100-2 bin 200 adet satış ile kapatmayı hedefliyoruz. İthal ağır ticari araç pazarında ise payımızın yüzde 30 civarında olmasını bekliyoruz” dedi.
2017 yılının ikinci yarısında ise tüketicilerin EURO 6C araçlar ile tanışacağına da dikkat çeken Sara, Euro 6C ile müşterilerine yüzde 6,5 daha az yakıt tüketen araçlar sunacaklarını ifade etti. Euro 6C ile hem beygir gücünde hem de tork değerlerinde artışların da yaşanacağını vurgulayan Sara, Euro 6’dan Euro 6C’ye geçiş maliyetinin ise 2 bin Avro civarında olacağını da söyleyerek, “Ancak müşterilerimiz sağladıkları tasarrufla bu maliyeti kısa zamanda içinde karşılığını alacaklar” dedi.
MAN’ın Hafif Ticarisi TGE 2018’de Türkiye’de
Almanya’da düzenlenen IAA fuarında ilk defa sergilenen MAN’ın hafif ticari araç serisi MAN TGE’yi Türkiye’de de satacaklarını ifade eden Sara, müşterilerin bu aracı merakla beklediklerini ve çok daha erken istediklerini dile getirdi. Aracın Türkiye’de satışının 2018 yılında başlanacağını da kaydeden Sara, bu araçla hafif ticari araç pazarında çok başarılı olacaklarını hissettiklerini açıkladı.
Yumrukçal: “2017’de içerisinde 8 ve daha sonraki yıllarda ise 10 merkeze ulaşmayı hedefliyoruz”
2016 yılında ikinci elde 550 adet kamyon 175 adet otobüsü satışı gerçekleştirdiklerini söyleyerek konuşmasına başlayan MAN İkinci El Satış Direktörü Aydın Yumrukçal, 2017 yılında ise hedeflerinin daha yüksek olacağını aktardı. Yumrukçal konuşmasına şöyle devam etti: “Türkiye’de Ankara ve İstanbul Asya yakasında iki merkez lokasyonumuzla birlikte İstanbul İkitelli, Ankara Kayaş, İzmir ve Konya’daki ilave satış noktalarımız ile toplam 6 merkezde müşterilerimize hizmet vermekteyiz. Gelecek 2017’de içerisinde 8 ve daha sonraki yıllarda ise 10 merkeze ulaşmayı hedefliyoruz. Türkiye ağır ticari araçlar 2. el pazarı, 80 bin adet olarak ifade edilen büyüklüğü ile dünyanın en önemli pazarlarından biri. Dolayısıyla 2. el pazarı, ilgili sektörler için de çok önemli bir unsur.”
Ekincioğlu: “Satış Sonrası Hizmetler kalite ve avantajlarını Türkiye genelinde 33 noktaya taşıdık”
MAN Kamyon ve Otobüs Ticaret A.Ş. Satış Sonrası Hizmetler Direktörü Şinasi Ekincioğlu, “MAN Kamyon ve Otobüs Ticaret A.Ş. Yetkili Servisleri, bağımsız İPSOS firması tarafından yapılan müşteri memnuniyet ölçümlerinde yine oldukça başarılı sonuçlar yakaladı. Servislerimizin aldıkları ortalama memnuniyet notu; 100 üzerinden 86 puan olarak oldukça yüksek bir düzeyde gerçekleşti. Kısa süre önce aramıza katılan Ankara’da Antoto, Şensan Ostim, Şensan Kayaş’dan sonra Kasım ayında açtığımız Eskişehir ile Balıkesir Koçaslan Yetkili Servislerimiz ile MAN’ın Satış Sonrası Hizmetler kalite ve avantajlarını Türkiye genelinde 33 noktaya taşıdık” açıklamasında bulundu.